Közélet

2005.11.05. 14:59

A kórház veszélyes üzem

Dr. Kovács József, a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház főigazgató főorvosa leszögezte: a betegeknek ha nem is a kártérítési igénye, de az egészségügyi intézményekkel szembeni hangsúlyosabb fellépése 30 évvel ezelőttre tehető. Először a halálesettel végződő problémák jelentek meg.

(ö)

A kórház veszélyes üzem, mindig keletkeztek és keletkezhetnek problémák — folytatta a főigazgató főorvos. Az új egészségügyi törvénnyel, a betegjogok, a személyiségi jogok, az adatvédelem megjelenésével ugrásszerűen megnőtt a kártérítési igények száma. A betegek fordulnak betegjogi képviselőhöz és kérnek ügyvéd útján is jogorvoslatot. Az országban erre szakosodott ügyvédi irodák működnek. A megyei kórháznak jelenleg négy ügye van ügyvédi, bírósági szakban. Ebből egy ügyben várhatóan elmarasztalják a kórházat. Több kérdés  ,,magától" megoldódik, azaz a hozzátartozó és a kórházvezetés, vagy éppen az ellátó orvos megbeszéli a problémát. Az országos tendenciához hasonlóan a perek a szülészeti, nőgyógyászati, gyermekgyógyászati területet, a terhességet, a szülést, a gyermekvállalást érintik leginkább. A megyei kórházban a problémáknak mintegy 75 százaléka ezen a területen van. Dr. Kovács József szerint amennyit az ország költ az egészségügyre, ahhoz képest igen jó az ellátás színvonala.
Elavult technika, orvosi mulasztás, vagy pontatlan adminisztráció a fő bűnös a műhibákban?
— A megyei kórház igen jól felszerelt intézmény. A szakmai felkészültség is jó. Az adminisztrációval együtt mindhárom tényező egyformán fontos, nem tudnám megjelölni az elsőséget — mondta a főigazgató. Hozzátette, bizony nagy veszéllyel jár, hogy nagyon sok a betegmegjelenés. Ekkor egy betegre kevesebb idő jut és nagyobb a tévedés lehetősége. Az utóbbi időben a biztosítók az egészségügyi intézményekkel nemigen akarnak biztosítást kötni. Egyre több ugyanis a perek száma és a biztosítók ilyen területeken nem szívesen fektetnek be.

(ö) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!