Közélet

2005.10.25. 12:59

A segítségnyújtás nem ismer országhatárokat

Magyarország és Románia kormánya között 2003. április 9-én írták alá a katasztrófák esetén életbe lépő együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról szóló egyezményt. Néhány hete Békéscsabán ülésezett a két ország vegyes bizottsága, ezt követően a napokban, a határ túloldalán a katasztrófavédelmi szakemberek Kisjenőn közös gyakorlatot tartottak.

BEOL

— Ilyen gyakorlat még nem volt, hogy magyar tűzoltók átlépjék az országhatárt — kezdte a beszélgetést dr. Gáti Zoltán tűzoltó ezredes, megyei igazgató. Az Arad Megyei Veszélyhelyzeti Igazgatóság és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei a kisjenői Alkoa Románia Kft. üzemébe tervezték a közös gyakorlatot, melybe bekapcsolódtak a helyi erők. A feltételezések szerint a 43 országban jelenlévő, angol-amerikai érdekeltségű cég kisjenői alumíniumfeldolgozó présüzemében tűz keletkezett, 2 tonna hidraulikaolaj lobbant lángra, ami az elektromos vezetékeken sérüléseket, rövidzárlatot okozott. A gyártási terület egy része lángokban áll, a feltételezett balesetnek súlyos sérültjei is vannak.
— A riasztást követően a vészhelyzetben először a legközelebbi magyar védelmi pontot riadóztatták, mely ez esetben a gyulai hivatásos önkormányzati tűzoltó-parancsnokság volt. Az egyezmény értelmében a határátlépés gyorsított eljárás keretében zajlott, de éles esetben a két ország egységei akár a zöldhatáron is átkelhetnek teljes felszerelésükkel együtt — folytatta Gáti Zoltán. Most a gyulai tűzoltók voltak a legközelebb, egy esetleges geszti katasztrófában pedig a nagyváradi egységek, ott először őket riasztják a jövőben. Még valami: a honi katasztrófaelhárítás egységei megérkezésével a helyi védelemvezető veszi át az irányítást, de a szomszédos ország segítői továbbra is részt vesznek a munkában.

— Éles helyzetben mennyire lehet gyors az átkelés?
— Remélem, még gyorsabb, mint most — válaszolt az igazgató. Valamennyi munkatársánál ott van a szolgálati igazolványa, s ha nem a zöldhatáron kelnek át, azt csak felmutatják a határőröknek, majd megkülönböztettet jelzés használatával folytatják útjukat a helyszínre.
A két szervezet a következő közös gyakorlatot Battonya térségében őszre tervezi.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!