Közélet

2005.09.08. 11:14

Kiállítás: luxusautók, autócsodák Békéscsabán

Szeptember 17-18-án rendezik meg a békéscsabai Városi Sportcsarnokban az exkluzív sport és old-timer autók kiállítását. A százmilliós csodákon túl igazi kuriózum, hogy itt debütál majd nagyközönség előtt a japán császár teljesen felújított, 1924-es évjáratú Rolls Royce-a. A négykerekűeken kívül patinás olasz motorkerékpárokat is bemutatnak majd, köztük Ducati és MV Agusta járgányokat.

BEOL

A sportcsarnok küzdőterén olyan „csúcsragadozókat” láthatnak majd az érdeklődők, melyeket általában csak Monaco vagy Hollywood utcáin lehet látni.
– A „szupersport” autók mind 12 hengeres, több száz lóerős, utcai használatra átalakított versenyautók. Ezek olyan angol és olasz mérnökcsapatok alkotásai, melyek a fejlesztési tapasztalatokat közvetlenül az F1-es versenypályáról ültetik át a szuper sportgépek gyártásába – tudtuk meg Kiss Tamástól, a kiállítás szervezőjétől. – A sportkocsik elkészítésének legtöbb fázisánál kézimunkát alkalmaznak. Sok az olyan műszaki megoldás is, mely a sorozatban gyártott autóknál ismeretlen. A vevőkör igen szűk rétegű, többnyire milliárdos vállalkozók és médiasztárok, akik az egyediségre vágynak.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Enzo Ferrari – a kiállítás legértékesebb darabja
[/caption]A Békéscsabán látható legértékesebb sportautó a 700 ezer euró árú Enzo Ferrari, amelyből összesen 399 darabot gyártottak és értékesítettek a világon. Szintén kis példányszámban készített sportautó a Ferrari F50, valamint a Pagani Zonda is. Utóbbiból mindössze 38 darab létezik a világon. Lesznek azért „elérhetőbb” kategóriájú autók is: a Lamborghini, Bugatti, más Ferrarik, Honda, Aston Martin, Bentley, Hummer, valamint Porsche, melyek a „pusztán” néhány száz millióval bíró gazdagok számára is megfizethetők.

Az autók hangját is megcsodálhatják majd a látogatók. A programban ugyanis, félóránként egy-egy 12 hengeres „utcai versenyautó” beindítása is szerepel. A luxus- és sportautókon túl veterán járműveket is láthatnak majd a kiállítás látogatói. Igazi ritkaság a japán császár egyik 100%-osan restaurált, 1924-es évjáratú Rolls Royce-a, melyből összesen két darab készült a világon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!