Közélet

2005.09.13. 12:24

Ismét benépesül Garaboncity

Szeptember 19-23. között ismét beüzemelik Békéscsabán Garaboncityt, a diákvárost. Az immáron tizennegyedik Csabai Garabonciás Napok központját idén újra a volt Elektroház mögötti, Baross utcai sportpályán alakítják ki.

(c)

Az már eldőlt, ki milyen objektumokat épít, de az még kérdéses, hogy ki lesz a diákpolgármester a nyolc középiskola jelöltje közül. Újdonság, hogy zenei stílusok szerint — ezeket is sorsolták — kell kivitelezni az építményeket. Az Evangélikus szökőkutat és tűzoltóságot alkot countrys stílusban. A Szent-Györgyi sportcentrumot és múzeumot (rap), a Gészi vasútállomást és repülőteret (jazz), a Belvár játszóteret és éttermet (folk) létesít. A Rózsa tévé- és rádióstúdiót, valamint rendőrséget (beat), a Kemény kórházat és strandot (raggie), a Zwack laktanyát és mozit (rock and roll), a Trefort pedig szoborparkot és varázslóiskolát (komolyzene) hoz létre.

Fodor József, a garabonciás napok főszervezője elmondta: számos újdonsággal szolgál az idei rendezvény. A legszembetűnőbb, hogy a szokottnál három héttel hamarabb tartják meg. Ez az iskolaigazgatók kifejezett kérésére történik, mert még nem merülnek annyira bele a tanévbe az intézmények. A versenykategóriák a diákok határozott „követelésére” módosultak. Elmarad többek között a köztéri szoborépítés, és belép a garaball3labda és a garaball2labda. Vagyis a fiúk kispályás fociban, röplabdában és kosárlabdában, a lányok csak az utóbbi kettőben mérik össze tudásukat. Először rendeznek sakkversenyt is. A kampányban minden diákpolgármester-jelöltnek nyilvános szabadtéri választási nagygyűlést is tartania kell. Ami nem változik: ismét a városi sportcsarnokban derül ki csütörtökön este, hogy ki nyeri a megmérettetést, és veheti át a város kulcsait egy napra Pap János polgármestertől. 

— Az iskolák, a diákok hozzáállása, lelkesedése nem változott, ezt bizonyítja, hogy nyolc középiskola állított diákpolgármester-jelöltet. Mégpedig úgy, hogy ezen tanévtől három középiskolát (Tevan, Egészségügyi és Ruhaipari) össze is vontak — hangsúlyozta Fodor József. Hozzátette: azt a célt sem tévesztik szem elől a szórakozás, a versengés mellett, hogy a rendezvény szolgálja a közösségformálást, a közszereplés tanulását, a közéletre nevelést. Ezenkívül a diákok képbe kerüljenek, hogy milyen városfejlesztési elképzelések vannak, ők miként tudnak ehhez hozzátenni, valamint új ötletekkel is előrukkolhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!