Közélet

2005.07.15. 19:20

Akadályok a régiós kereskedelemben

Magyarország és Románia belügyminisztere 2004. április 28-án megállapodást írt alá a határátkelőhelyek bővítéséről. A Méhkerék — Szalonta, Battonya — Tornya Kiszombor — Csanád határátkelőhelyeken a teherforgalomban a járművek súlyhatárának 3,5 tonnáról 7,5 tonnára emelését irányozták elő. Ez máig nem történt meg.

(ö)

A gyulai székhelyű Magyarországi Románok Országos Önkormányzata emiatt szervezett pénteken Gyulán tanácskozást, melyen részt vettek a dél-magyarországi és az aradi regionális parancsnokság szakemberei is.
 Kreszta Traján, az országos önkormányzat elnöke elmondta, a tanácskozáson megfogalmazódott, hogy magyar oldalról indulhat bármilyen szállítmány, ha azt román oldalon nem tudják fogadni. Márkus András, a Vám- és Pénzügyőrség dél-alföldi regionális parancsnoka közölte, a három átkelőhely közül elsőként Battonyán augusztus elsejétől a jelenlegi 3,5 tonna helyett 7,5 tonna lesz a súlyhatár és a jövedéki termékeket kivéve nincs korlátozás. Méhkerék és Kiszombornál a közeljövőben, egy éven belül lesz ilyen bővítés. Uniós rendelkezés szerint minden külső határszakaszon egy helyen lehet átszállítani növény- és állategészségügyi termékeket az EU-ba. A román—magyar határszakaszon ez Nagylaknál van.
A román fél tudja fogadni a hét és féltonnás járműveket, azonban nincsenek növényegészségügyi állomások. Így hiába megy Magyarországról kifelé ilyen szállítmány, csak elviekben mehet, mert nincs fogadókészség. Mindez akadálya a régiós kereskedelemnek, ezért kérték a román hatóságokat a növényegészségügyi állomások visszaállítására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!