Közélet

2005.06.14. 18:00

Régi képek új köntösben

Harminc restaurált képet állítottak ki ma a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban azok közül, amelyek egy évvel ezelőtt, egy vihar miatti beázáskor megsérültek. A festmények között Glatz Oszkár, Ezüst György, Gaburek Károly alkotása is szerepel, sőt egy Munkácsy Mihály-kép is.

(y)

Dr. Szatmári Imre megyei múzeumigazgató elmondta, volt, ahol a vászon zsugorodott össze és lepattogzott a festék, máshol megvetemedett a keret, vagy a víz elmosott egy-egy részletet. A különbség a július 3-áig látogatható kiállításon is megnézhető, persze nem a műveken, hanem a helyreállított képek mellé tett fotókon, amelyek a kárfelméréskor készültek.
A viharban megsérült a Mély út című Munkácsy-kép is, amely ráadásul nem is a múzeum tulajdona, csak a Munkács életéről szóló tárlatra kapták kölcsön. Mivel azonban a kép nem fért be a kiállítóterembe, átmenetileg a raktárban helyezték el. Ez a festmény is kapott az esőből, de maradandó károsodást nem szenvedett, restaurálni sem kellett.

(y) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!