Közélet

2005.05.04. 10:54

Házak úszhatnak el tízezres tartozásokon

Nem ritka, hogy nyolcvanezer forintos gázszámlatartozás miatt kalapács alá kerül a hatmilliós ingatlan. A huszonkétezres be nem fizetett telefonszámlának „köszönhetően” hét és fél milliós ház ugorhat, ha az utolsó pillanatban sem fizet az adós. Bár a földhivatalban nem tudtak pontos számot mondani, annyi bizonyos, hogy az utóbbi időben megszaporodott a behajtások száma.

(y)

Pedig az árverés csak a jéghegy csúcsa, erre csupán akkor kerül sor, ha semmilyen módon nem tudják behajtani a tartozásokat. A legtöbben nem jutnak el idáig, az utolsó pillanatban rendezik az adósságukat.
Egy neve elhallgatását kérő bírósági szakértő szerint az emberek meggondolatlanul költekeznek. Egy-két szobával nagyobb lakást vesznek annál, mint amit megengedhetnének maguknak, mondván valahogy kifizetik a havi részleteket. Arra azonban nem gondolnak, hogy költeni kell a közüzemi számlákra is.
A bírósági végrehajtáshoz képest az APEH gyakorlata emberségesebb. Itt például 500 ezer forintos tartozás alatt nem indíthatnak ingatlan-végrehajtást, ha kocsit foglalnak le, a jármű fél évig még a cég használatában maradhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!