Közélet

2005.05.25. 12:50

A gyógyvizes medencék felmentést kaphatnak

Kéthetenként kötelező bakterológiai vizsgálatot végezni a vízforgató nélküli fürdőmedencékben. Tavaly az országban az esetek negyven százalékában az előírtakat meghaladó szennyezettséget tapasztaltak a szakemberek, további harmincban a határértéket súrolta a még elfogadható szennyezettség.

(y)

Az eredeti rendelkezés szerint a töltő-ürítő medencéknek május elsején be kellett volna zárniuk, pontosabban nem szabadott volna kinyitniuk. Végül engedményt kaptak az elmaradott strandok: ha jóváhagyott átalakítási tervvel rendelkeznek, 2006. december 31-éig nyugodtan alhatnak a vezetők. A megye száz medencéje közül ez hármat érint. Addig is marad a bakterológiai vizsgálat, amelynek eredményét a bejárathoz, jól látható módon kell kifüggeszteni. Ha háromszor egymás után kifogásolható az eredmény, akkor takarítás, fertőtlenítés és új bakterológiai mérés idejére bezárják a fürdőhely kifogásolt részét — tudtuk meg Máténé Farkas Beátától, az ÁNTSZ megyei intézetének sajtóreferensétől.
Gyógyvizes medencék ellenben kaphatnak felmentést a visszaforgatás alól, ha bizonyítják, hogy a gyógyászati szempontból értékes alkotórészeket a vízvisszaforgatás károsítaná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!