Közélet

2005.05.05. 14:55

17 milliárdos beruházás Battonyán

Battonyán immár harmadik éve dolgoznak a helyi gazdálkodók, vállalkozók, önkormányzatok a tervezett bioetanol üzem létrehozásán. A program — az uniós elvárásoknak eleget téve — kibővül egy agráripari logisztikai komplexum létesítésével. A beruházása együttesen 17,7 milliárd forint.

(h)

A battonyai központú bioetanol üzem legfontosabb részegységet egy 130 ezer liter/ nap kapacitású etanol-előállító üzem jelenti, amelyre több funkció is ráépíthető. A tervek szerint az eredeti program — megfelelve az uniós elvárásoknak — kibővül egy agráripari logisztikai komplexum létesítésével. Ez mintegy 60 ezer tonna kapacitású gabonatisztító-, szárító, tároló egység, mely az üzem alapanyag-szükségletét elégíti ki, másrészt közraktárként is funkcionál. A mezőgazdaságban zöldhulladékként kezelt anyagok feldolgozására, illetve a technológia során fennmaradó hulladék-energiák hasznosítására is született elképzelés. A bővített projekt a PEA2 pályázatelőkészítő alap elbírálásán sikeres lett, így a logisztikai központ tervkészítését közbeszerzési eljárással írják ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!