Közélet

2005.04.22. 10:59

Túl sok az idegen szó a tankönyvekben

Kevesebb szakszóra, rövidebb mondatokra lenne szükség az általános iskolások könyveiben, ugyanis most oldalanként 25-30 szakkifejezéssel kell megbirkózniuk, így nem marad türelmük a tananyag elsajátítására — vélik az Oktatási Minisztérium szakemberei.

(y)

A szerzők ráadásul azt sem veszik figyelembe, hogy az alsós gyerekeknek legfeljebb száz betűből álló mondatokat lehetne írni, mert többet nem értenek meg.
Kovácsné Szatyin Ildikó szerint viszont nemcsak a tankönyvön múlik minden.
— A legtöbbször ott a probléma, hogy tankönyvet tanítunk, és nem tudásanyagot közvetítünk — mondja a békéscsabai Erzsébethelyi Általános Iskola pedagógusa. — Azok a szakszavak, amelyek elmagyarázhatóak, megérthetőek kerüljenek be a tankönyvbe. Az első osztályban beidegzett kacsacsőr kifejezést például soha nem engedem a tanítványaimnak használni, hiszen semmi köze a matematikához, másrészt jól kifejezi a kisebb-nagyobb, több-kevesebb jel is. Amelyik nevelő gondot fordít arra, hogy saját szavaival megmagyarázza a tanultakat, annak ez nem jelenthet gondot.

(y) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!