Közélet

2005.04.15. 15:58

Pap és Velkey a bíróságra, Tóth törvénymódosítással a parlamentre bízná

Törvénymódosítási javaslatot nyújtott be az országgyűlés elnökéhez Tóth Károly szocialista parlamenti képviselő. Tóth Károly tagja a csabai önkormányzatnak is, és mindvégig dr. Kurucz Ferenc volt megyei rendőrfőkapitány békéscsabai jegyzővé kinevezése mellett kardoskodott, az MSZP frakcióval együtt.

BEOL

A törvénymódosítás lényege, hogy a kétéves közigazgatási gyakorlatba számítson be a hivatásos szolgálati jogviszonyban eltöltött idő is. A képviselő elmondta: Kurucz Ferenc kinevezésénél megállapítást nyert, hogy a megyei közigazgatási hivatalok nem egyformán értelmezik a törvényt. Ezt az állapotot kívánja megszüntetni, és élvezi a Belügyminisztérium, valamint az MSZP illetékes bizottságainak a támogatását is. Tóth Károly szerint a polgármesternek és az alpolgármesternek üldözési mániájuk van, ha Lex Simont és Lex Kuruczot emlegetnek, hiszen erről szó nincs.

Pap János, Békéscsaba SZDSZ-es polgármestere és Velkey Gábor SZDSZ-es alpolgármester mai tájékoztatójukon kijelentették: Tóth Károly egy törvénytelenséget akar a parlament által törvényessé tenni. A módosítás semmi másról nem szól, mint hogy Tóth Károly utólagos legitimitást szerezzen a jegyző kinevezésének. Pap János és Velkey Gábor szerint a megyei közigazgatási hivatal vezetőjének mindenképpen a bírósághoz kellene fordulnia, mivel a városi közgyűlés dr. Pataki István törvényességi észrevételét nem fogadta el. A bíróság bárhogyan is dönt, a városvezetők tartják ahhoz magukat.

A bíróság még a nyár előtt dönthetne

Velkey Gábor SZDSZ-es alpolgármester hozzátette: Tóth Károly mindent megtesz — például már törvénymódosítást is kezdeményezett —, hogy ne a bíróság mondja ki a végső szót. Ennek ellenére úgy vélik, a közigazgatási hivatal vezetőjének kötelessége bírósághoz fordulni. Velkey kiemelte: a bíróság még a nyári ítélkezési szünet előtt dönthetne. Ez azért is fontos lenne, hogy a polgármesteri hivatalban újra biztosítva legyenek a feltételek a nyugodt, kiegyensúlyozott munkához.

— Tóth Károly módosító javaslatában az is szerepel, hogy a törvény rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kellene — ecsetelte az alpolgármester. — Tehát a bírósági eljárást is befolyásolhatná a parlamenti döntés.

Tóth Károly szerint dr. Pataki Istvánnak meg kell hagyni azt a jogot, hogy eldöntse, bírósághoz fordul vagy sem. A képviselő hangsúlyozta: nem érti, az SZDSZ-es városvezetők miért ellenzik, hogy önkormányzatokkal szoros kapcsolatban dolgozó rendőri vezetők vagy ügyészek, bírók is lehessenek jegyzők.

— Tóth Károly módosító javaslatában az is szerepel, hogy a törvény rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kellene — ecsetelte az alpolgármester. — Tehát a bírósági eljárást is befolyásolhatná a parlamenti döntés.

Tóth Károly szerint dr. Pataki Istvánnak meg kell hagyni azt a jogot, hogy eldöntse, bírósághoz fordul vagy sem. A képviselő hangsúlyozta: nem érti, az SZDSZ-es városvezetők miért ellenzik, hogy önkormányzatokkal szoros kapcsolatban dolgozó rendőri vezetők vagy ügyészek, bírók is lehessenek jegyzők. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!