Közélet

2005.04.04. 13:44

A megmentett békák negyvenmilliót érnek

18 ezer 600 kétéltűt mentettek meg az elmúlt két hét alatt a Körös-Maros nemzeti park természetőrei a Kígyósi pusztán. A nemzeti park szakemberei évek óta folytatják ezt a tevékenységet.

(km)

A békák ilyenkor indulnak el téli pihenőhelyükről a tavaszi szaporodóhelyre, vándorlási útjukat azonban műút keresztezi. Az esti csúcsforgalom idején minden évben több ezer kétéltű pusztul el a gépkocsik kerekei alatt.
A szakemberek az úgynevezett csapdázás módszerével segítenek a békákon, ami annyit jelent, hogy az út mentén fóliát feszítenek ki, és 20 méterenként vödröket ásnak le, melyekbe a békák beleesnek, így már csak át kell őket vinni az úttesten.
— Ha ezt a műveletet nem végeznénk el minden évben, akkor a pusztulás mértéke 90 százalékos lenne — tájékoztatott Forgács Balázs, a nemzeti park természetőre. — Távolabbi cél, az út alatti békaátjárók kiépítése, amely azonban több 10 millió forintba kerülne.
Az idén megmentett példányok eszmei értéke 40 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!