Közélet

2005.04.28. 14:45

100 ezer körül az érettségi „ára”

Nyakunkon az érettségi, a ballagások időszaka, amely nemcsak a diákoknak nagy kihívás, de a szülőknek is, akik szélesre nyithatják pénztárcájukat a számtalan kiadás miatt.

(km)

Ha a szülő csak azokra a dolgokra költ, amelyek elengedhetetlenül szükségesek, költségei akkor is közelítenek a 100 ezer forinthoz, ami a megye átlagkereseteit figyelembe véve  nagy kihívás a szülők számára.
— Nálunk már 11 ezer 900 forintért is lehet öltönyt és 1000 forintért inget kapni — közölte egy békéscsabai üzlet alkalmazottja. — A legdrágább öltönyünk ára körülbelül 30 ezer forint, egy drágább ing pedig 3-4 ezer. Már lecsengett a vásárlási láz, ami minden évben februárban kezdődik. A tehetősebbek persze akár 50 ezerért is megvehetik a ballagási öltönyt és 7-8000 forintért is vásárolhatnak ilyen-olyan márkával ellátott ingeket.
— Már egy évvel ezelőtt lefoglaltak minden időpontot az étteremben — közölte a békéscsabai Garzon-Fenyves Szálló éttermének dolgozója. — Az árak nagyon változóak, egy ebéd ára függ az ételek fajtájától és az italfogyasztás mértékétől, elmondhatom azonban hogy minden évben telt ház van a ballagások környékén. A fotózás és a tablókészítés szintén hozzátartozik a kötelző kiadásokhoz. Tablót manapság legkevesebb harmincezerért készítenek, egy alap fotósorozat ára pedig körülbelül 2000 forint. Az utolsó nagy kihívás az ajándékválasztás. Fantáziában és árakban határ a csillagos ég. Évekkel ezelőtt nagy divat volt aranyékszert ajándékozni, de ma már az érettségizők inkább az ajándékra szánt összeget kérik rokonaiktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!