Közélet

2005.01.27. 15:51

Kukában végzik a már nem árusítható élelmiszerek

Sok ezer kilogramm forgalomba már nem hozható, de még nem lejárt szavatosságú élelmiszer végzi a kukában nap, mint nap. Pedig nem kis segítséget jelente a hajléktalanoknak, rászorulóknak, ha lenne olyan alapítvány, szervezet vagy közhasznú társaság, amely ezeket az élelmiszereket összegyűjtené majd szétosztaná közöttük.

(km)

— Figyelünk arra, hogy ne halmozódjon föl eladatlan élelmiszer, ezért igyekszünk mindig a napi forgalomnak megfelelően rendelni a központi raktárból — közölte Balogh Zoltán, a békéscsabai Tesco áruház igazgatója. Ha mégis megmarad olyan élelmiszer, ami forgalomba már nem hozható, de még fogyasztható, azt árengedménnyel árusítjuk, majd a szavatossági idő lejártával a jogszabálynak megfelelően megsemmisítjük. Tyetyák Magdolna, az Élésker Kft. kereskedelmi ügyvezetője elmondta: — Azokat a termékeket, melyeknek fogyaszthatósági, minőségmegőrzési ideje lejárt, nem lehet forgalmazni. — Főként ünnepek táján fordul elő az, hogy a vásárlószám nehezebb kiszámíthatósága miatt több áru marad meg. Ilyenkor a nagycsaládosoknak, rászorulóknak adjuk az élelmiszert.
Az állati eredetű élelmiszerek, mint például a felvágott, kolbászfélék, húsok, a lejárati idő után veszélyes hulladéknak minősülnek, s elszállításukra külön jogszabály vonatkozik. Ezek a élelmiszerek fehérjehasznosítókba vagy a kutyamenhelyekre kerülnek.

(km) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!