Közélet

2005.01.13. 08:19

Jövőre már nem kell készenlétben állniuk az orvosoknak

Jövőre a kis településeken is a központi ügyeletet kell hívniuk a betegeknek, ugyanis megszűnik az orvosok készenléti kötelezettsége.

BEOL

Eddig négyféle ügyeleti rendszerben dolgoztak az orvosok. Kis településeken összevont ügyelet működött, olyan is előfordult, hogy mindenki a saját helyén adott szolgálatot. A nagyobb városokban, így Békéscsabán is központi ügyeletre mehetnek a betegek. Sürgősségi ellátás, ahová a nap 24 órájában mindenki fordulhat, a megyében nincs. Dr. Sonkoly Iván, a Magyar Orvosi Kamara megyei szervezete háziorvosi szekciójának vezetője elmondta: jelenleg munkaidőben Békéscsabán mindenki a saját háziorvosához fordul, rendelési idő után, este és éjszaka működik központi ügyelet. Békéscsabához tartozik ilyenkor Kétsoprony, Telekgerendás és hétvégén Csabaszabadi.
Nem minden orvos örül az új uniós rendeletnek. Igaz ugyan, hogy nincsenek helyhez kötve, mert nem kell állandóan készenlétben lenniük, de a készenléti díj elvesztésével kevesebb lesz a fizetésük.

Medgyesegyházán is hétköznapokon a háziorvosok a rendelési idő után készenlétben állnak, a nem éppen magas ügyeleti díj fejében ellátják az este, vagy akár éjszaka hozzájuk forduló betegeket. A hétvégi orvosi ügyelet pénteken 17 órától hétfőn reggel 7 óráig működik a nagyközségben, épületét nemrég újították fel.
— A medgyesegyházi orvosi ügyelethez több mint tíz település tartozik Dél-Békésben: Medgyesegyháza Bánkúttal, Medgyesbodzás Gáborteleppel, Pusztaottlaka, Nagykamarás, Almáskamarás, Kevermes, Dombegyház, Dombiratos, Kisdombegyház, Magyardombegyház és Kunágota. Hétvégenként tehát felkereshetik a betegek a medgyesegyházi ügyeletet, súlyosabb esetben pedig az ügyeletes orvos házhoz megy — nyilatkozta lapunknak dr. Nagy Béla, Medgyesegyháza polgármestere.

A körös-sárréti települések már tavaly arra kényszerültek, hogy a többfunkciós közigazgatási kistérség keretein belül próbálják meg biztosítani a sürgősségi egészségügyi ellátást.
Országosan az a törekvés, hogy mentőállomásra és az orvosi ügyelet diszpécserszolgálatára kell telepíteni a körzeti ügyeleteket, amelyekre így támogatás jár. Ezt a szemléletet követve, tavaly októbertől Szeghalom székhellyel a társuláshoz tartozó Dévaványa, Körösladány, Szeghalom, Füzesgyarmat, Kertészsziget, Körösújfalu és Vésztő külön-külön testületi határozattal csatlakozott a szeghalmi székhelyű központi orvosi ügyelethez. Az ügyelet létrehozásához, az épületek kialakításához, műszerek beszerzéséhez, gépkocsik vásárlásához a térség 20 millió forint fejlesztési támogatást kapott.
Október elseje óta az említett településeken hétköznapokon 15 órától másnap reggel 7 óráig, pénteken 15 órától a hét első munkanapján 7 óráig, valamint ünnepnapokon sürgős esetekben a szeghalmi központi ügyelet áll a lakosság rendelkezésére. A központi ügyelet épületében (Szeghalmon, az Ady Endre utca 1. szám alatt) egy ügyeletben két orvos tartózkodik. Dévaványán és Vésztőn pedig az ottani alközpontokban nagy gyakorlattal rendelkező mentőtiszt várja a betegeket, aki vagy maga ellátja a beteget, vagy mentőt, orvost hív. A több hónapos tapasztalat alapján elmondható: a rendszer működőképes.

A polgármester aggályai

— Van egy kezdeményezés, amely a mentőállomások és az orvosi ügyeletek integrálását ösztönzi, Kunágota is szeretné ezt jövőre, nálunk nemrégiben adták át a mentőállomást. Mi azonban ez esetben is megtartjuk a hétvégi orvosi ügyeletünket, akkor is, ha az csupán a medgyesegyházi betegeket látja el. 2006. január 1-jétől, az európai uniós normákhoz alkalmazkodva, a háziorvosok hétköznapi készenlétében is változás várható. A törvény az orvosok leterheltségét kívánja csökkenteni. Egy ma még körvonalazódó szervezeti formában központi ügyelettel látják majd el hétfőtől péntekig rendelési időn kívül a betegeket. Nekem ezzel kapcsolatban aggályaim vannak, nem tartom szerencsés megoldásnak. Szerintem, aki megteheti, inkább a saját háziorvosához fordul majd szükség esetén éjjel, így az intézkedés több esetben valószínűleg csak formális lesz — nyilatkozta dr. Nagy Béla.

Címkék#Nagy Béla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!