Közélet

2005.01.21. 14:32

Az ár nem változik, de többet fizetünk

Januárban a nem támogatott készítmények ára emelkedett, februárban a társadalombiztosítás által is fizetett készítményeké nő. A változás még a tavalyi árbefagyasztásra vezethető vissza, amikor a kormány április 1-jétől 15 százalékkal leértékelte a gyógyszerárakat.

(kgf)

Az Alkotmány Bíróság határozatában azonban szabálytalannak ítélte az eljárást, és kötelezett az április 1-jei előtti állapotok visszaállítására. Július 1-jétől viszont, hogy a patikában a betegeknek ne kelljen többet fizetni a gyógyszerekért, a kormány a 15 százaléknak megfelelő árkiegészítést biztosított december 31-éig.
A kormány végül úgy határozott, hogy februártól a támogatást tovább nem adja a gyógyszerek mellé, ezért a térítési díjak emelkednek. Vagyis a gyógyszerek ára nem változik, de a betegek befizetett járulékából az egészségbiztosító kevesebbet fordít a gyógyszerek támogatására. Így a betegek által fizetett térítési díj átlagosan 7,5 százalékkal emelkedik — tudtuk meg Sándor Csabától, a Magyar Gyógyszerész kamara Békés megyei elnökétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!