Közélet

2004.12.06. 11:14

Az ügyvédnő nem fizet, inkább sepreget

Az ismert szarvasi ügyvéd, dr. Pecsenye Erzsébet azt vallja magáról, hogy nem könnyű ember. Márcsak azért sem, mert neki elvei vannak, s ha kell, a végsőkig harcol igazáért. Most például úgy érzi, nem jogos az a tízezer forintos bírság, amelyet kiszabtak rá. Éppen ezért úgy döntött: nem fizet, inkább közmunkásként két napon át a rendőrség épülete előtt sepreget.

Lipták Judit

Az ügyvédnő gyermekkora óta mozgáskorlátozott. Sorstársaihoz hasonlóan az ő autóján is ott a matrica, mely jelzi, hogy jogosult a kijelölt parkolók használatára.
— Egyik nap, úgy háromnegyed tizenkettő tájban érkeztem a szarvasi polgármesteri hivatal elé, hogy a gyámügyi osztályon ügyfeleim dolgait intézzem — mesélte dr. Pecsenye Erzsébet. — A mozgáskorlátozottak számára kijelölt parkolók foglaltak voltak, s mivel legközelebb csak úgy kétszáz méterrel odébb lett volna lehetőségem megállni, így a Fő tér 2. számú ház előtt parkoltam le.
A lényeg, hogy amikor déli tizenkettő után néhány perccel az ügyvédnő távozott a hivatalból, kocsiján már ott volt az értesítés arról, hogy a

Egy nap ötezer forint

Akiket közmunkára ítélnek, azok számára Szarvason a KOMÉP Városgazdálkodási Kft. szervezi meg a munkát. Extrém igények kielégítésére nincs lehetőség, általában mindenki az évszaknak megfelelő, könnyű fizikai munkát végez. Egy napi közmunkával 5000 forint büntetést lehet kiváltani.

rendőrség tilosban való parkolás (kereszteződéstől számított öt méteren belül) miatt feljelentést tesz. Hamarosan meg is érkezett a felszólítás, hogy fizessen be tízezer forint bírságot.
Dr. Pecsenye Erzsébet azonban nem hajlandó fizetni. Nem vitatja, hogy valóban tilosban parkolt, s nem vitatja azt sem, hogy akkor, amikor a rendőr odaért, már tényleg szabad lehetett a mozgáskorlátozottak számára kijelölt parkolóhely. Állítja azonban, hogy amikor ő odaért, akkor még minden hely foglalt volt, s lábának állapota miatt kénytelen volt a lehető legközelebbi helyen megállni. Határozottan állítja azt is, hogy a kijelölt parkolóhelyeket a leggyakrabban olyan emberek foglalják el, akik hozzátartozóik mozgáskorlátozottságot jelző matricáját használják, saját maguk azonban nem jogosultak erre. A kijelölt parkolók pedig délben valóban megüresednek, mert ilyenkor a jogosulatlan használók elmennek ebédelni.
Az ügyvédnő tehát nem fizet, inkább ledolgozza a tízezer forintot. Mégpedig a rendőrség épülete előtt szeretne sepregetni. Közben pedig feljegyzi majd, ki mikor parkol tilosban, vagy mikor foglalják el jogosulatlanul a mozgáskorlátozottak számára kijelölt parkolókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!