Bírósági tárgyalás

2019.04.16. 17:13

Ellopta a kórházban egy idős betegtársa ékszereit

Folytatódott kedden a Békéscsabai Járásbíróságon annak az 52 éves békéscsabai nőnek az ügye, aki a vádhatóság szerint tavaly nyáron a kórházban kifosztotta egy betegtársát: levette a 94 éves nőről a fülbevalóit és a gyűrűit. Egyelőre nem született ítélet, a közeljövőben várható.

Licska Balázs

A korábban hajléktalanként élő és közfoglalkoztatottként ténykedő vádlott, Ildikó – aki már 11 alkalommal volt büntetve főleg vagyon elleni bűncselekmények miatt – az előkészítő ülésen azt mondta: tolvajlásból él.

Bár azt elismerte, hogy elvette a nénitől az ékszereit, azt tagadta, hogy kifosztotta volna. Állította, hogy az egyik nővér vette le betegtársáról a fülbevalókat és a gyűrűket, és hogy azokat a kórházi dolgozó a párna alá tette – ő onnan nyúlta le az ékszereket.

A keddi tárgyaláson meghallgatták az azóta elhunyt sértett lányait. Mindketten kifejtették: az édesanyjuk azt mondta nekik, hogy egy kerek arcú, haját kontyban hordó nő azzal ment oda hozzá, hogy ki vannak kapcsolódva a fülbevalói, és hogy ő segít majd neki azokat bekapcsolni – ehelyett azonban elvette azokat. A gyűrűit is ugyanez a nő vette le róla. Amikor a rendőrök mutattak neki egy fényképet a vádlottról, mint lehetséges elkövetőről, a néni felismerte, hogy ő volt az.

A tárgyaláson az akkor, tavaly augusztus 5-én szolgálatban lévő nővérek is megjelentek. Elmondták: a protokoll szerint egy értékleltár készül arról, hogy milyen ékszereket viselnek a beérkező betegek. Lehetséges, hogy valamilyen vizsgálat miatt le kell venni azokat, de ha le is veszik, akkor azokat minden esetben biztonságban, például széfben helyezik el. Olyan nem fordulhat elő, hogy a párna alá teszik a fülbevalókat és a gyűrűket, és ebben az esetben sem volt ilyen.

A vádlott, Ildikó rámutatott az egyik nővérre, hogy ő volt az, aki levette a néniről az ékszereket és a párna alá tette – az érintett, egyébként vékony arcú és haját mindig copfban viselő kórházi dolgozó viszont állította, hogy nem történt ilyen. A vádlott később saját magával is ellentmondásokba keveredett. Amíg korábban azt mondta, hogy akkor nyúlta le az aranyakat, amikor a nénit elvitték vizsgálatokra, most azt állította, hogy akkor, amikor a néni még a kórteremben az ágyában feküdt.

A nővérek arról is beszéltek, hogy a vádlottat fulladás miatt vitték be a sürgősségi osztályra. Ellátták, például oxigént is kapott, majd folyton járkált fel és alá – ahogy mondták, vándorolt – a kórházban. Bár felszólították, hogy nem kellene, kiment cigarettázni is. Az egyik nővér emlékezett arra, hogy egyszer Ildikó ökölbe szorított kézzel ment ki a kórteremből, lehetséges, hogy a lenyúlt ékszereket takargatta. Gyorsan akart távozni, mindenféle mondvacsinált indokkal.

Összeesett a vádlott a tárgyaláson

A keddi tárgyaláson elhangzottak a perbeszédek. A vádhatóság szerint a vádlott ellentmondásos nyilatkozatokat tett. A sértett, a néni a fénykép alapján egyértelműen felismerte az elkövetőt, hogy ki vette le róla az ékszereket, és az a személyleírás, amit adott egyik kórházi dolgozóra sem illik, csak Ildikóra.

A védelem szerint a rosszul látó sértett összekeverhette az egyik nővért a vádlottal. Lehetséges, hogy a nővér nem tartotta be a protokollt és hibázott azzal, hogy nem zárta el a levett ékszereket, hanem azokat csak a párna alá helyezte – ahonnan pedig elvette az aranyat a lopást nem tagadó vádlott.

A vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, hogy nem képes elviselni a börtönt. A felszólalása végén összeesett, mentőt hívtak hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!