Békéscsaba

2023.03.04. 09:43

Hamis iratokat adott le, eltitkolta a bevételeket

Nem tett eleget a cége adóbevallási és adóbefizetési kötelezettségének, ezért, jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűn elkövetett költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 45 éves, kondorosi férfi ellen. A büntetett előéletű – és jelenleg más ügy miatt jogerős szabadságvesztését töltő – vádlott végrehajtandó börtönbüntetésre számíthat abban az esetben is, ha beismeri a tettét.

L. B.

Fotó: Shutterstock

A férfi felesége volt a bejegyzett ügyvezetője a Pest vármegyei, újlengyeli székhelyű kft.-nek, amely fémáru, szerelvény és fűtési berendezés nagykereskedelmével foglalkozott. A nő azonban meghatalmazta a férjét a cég képviseletére, így ténylegesen teljes egészében a férfi működtette a társaságot, ő szervezte annak kereskedelmi tevékenységét, illetve a könyvelővel is ő tartotta a kapcsolatot.

A cég Békéscsabán, egy bérelt üzlethelyiségben hegesztéstechnikai eszközök és egyéb járműalkatrészek értékesítésével foglalkozott, és ebből 2016 júliusa és 2017 februárja között közel 20 millió forintos bevételt ért el. A férfi ezen időszakra vonatkozóan általános forgalmi adónemben részben valótlan tartalmú, nullás adattartalmú havi adóbevallásokat nyújtott be, részben pedig egyáltalán nem nyújtott be adóbevallásokat. Ezzel eltitkolta a cég bevételeit eltitkolta, és összesen 5,4 millió forint vagyoni hátrányt okozott a magyar államnak.

Emellett 2018 második és harmadik negyedévében a férfi úgy csökkentette a cég adófizetési kötelezettségét, hogy valótlan tartalmú költségszámlákat fogadott be és helyezett el a kft. könyvelésében közel 80 millió forint értékben. Ennek alapján jogosulatlanul élt adólevonással, és így általános forgalmi adónemben 21 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetés részére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!