Kék hírek, bulvár

2016.12.31. 13:34

Arany a zokniban, kerékpár az Élővíz-csatornában

Ez az esztendő is bizonyította, hogy a bűnelkövetők tárháza sokszínű, kifogyhatatlan, mindig szolgálnak valami újdonsággal. Igyekeznek leleményességükkel másokat megkárosítani, pénzhez jutni, a lebukást elkerülni. Volt itt minden idén zokniba eldugott aranylánctól lopott, majd csatornába dobált biciklikig, elásott pénztárcáig. A hasonlóság az ügyekben egy: az elkövetők rendőrkézre kerültek.

Nyemcsok László

Internetes csalást – 108 sértettel – göngyölítettek fel a nyomozók, és idén januárban vádemelést javasoltak egy budapesti férfi ellen, aki az interneten telefonokat és egyéb műszaki cikkeket kínált eladásra. Miután átutalták neki a vételárat, semmit nem küldött, a pénzt pedig felélte, elköltötte.

A békéscsabai kapitányságon még 2013. november 26-án tett bejelentést egy helyi nő, hogy az interneten egy férfitól megvásárolt egy hordozható számítógépet. A vételárat 2013. szeptember 17-én elutalta az eladó által megadott számlaszámra, ennek ellenére nem kapta meg a gépet. A rendőrök megállapították, a férfi több dolgot hirdetett az interneten. Mobiltelefonokért, számítógépekért, játékkonzolokért kért esetenként több tízezer forintot. Azokkal a dolgokkal, amelyeket meghirdetett, a nyomozás adatai szerint soha nem is rendelkezett.

A sértetteknek az élettársa bankszámlaszámát adta meg, amelyre az ország több megyéjéből érkeztek különböző összegek. A nyomozás eddigi adatai alapján a 25 éves, budapesti Sz. Sándor 2013 szeptembere és 2015 januárja között 108 internetezőtől csalt ki különböző összegeket. A számláról ő és élettársa, a 23 éves A. Gabriella is vettek le pénzt, és rendszeresen fizettek is a számlához tartozó bankkártyával.

Zokniba rejtett aranylánc, röviden így summázható egy januári békéscsabai történet. A Mednyánszky utcában január 25-én egy férfi bement egy zálogházba. Azt mondta az ott dolgozó nőnek, hogy egy vastagabb arany nyakláncot szeretne vásárolni. Amikor a nő elővett egy láncot, a férfi a nyakába tette, majd kiment az üzletből, és elfutott. A zálogház alkalmazottja azonnal hívta a rendőrséget, és a zsaruk perceken belül kiértek a helyszínre. Miután a nő megjegyezte, milyen ruhában volt a gyanúsított, és azt is látta, merre indult el, az egyenruhások megkérték, üljön be melléjük a járőrautóba. Így indultak a férfi keresésére. A zálogház eladója a békéscsabai autóbusz-pályaudvaron felismerte a lopás gyanúsítottját, akit a rendőrök igazoltattak, és átvizsgálták a ruháját. A 24 éves, mezőkovácsházi férfi zoknijába rejtve megtalálták az arany nyakláncot, amit lefoglaltak, majd visszaadtak az eladónak.

Az év elején a rendőrök öt kerékpárt találtak az Élővíz-csatorna békéscsabai szakaszán, a bicikliket korábban a város területéről lopták el. A kerékpárlopások sértettjei elmondták, hogy lezárt biciklijeiket vitték el italmérő hely, gyorsétterem, fagyizó és békéscsabai lakótömbök lépcsőházai elől. A nyomozás során egy helyi fiatalra terelődött a gyanú. Őt március 1-jén előállították.


A 19 éves fiatal beismerő vallomást tett. A lakhelyén tartott házkutatáskor lefoglaltak tőle egy biciklit, amit még aznap visszaadtak a sértettnek. Az elkövető elmondta azt is, hogy február közepe óta több kerékpárt vitt el a város területéről, amiket értékesített vagy Békéscsabán, a Kiss Ernő utcai hídnál az Élővíz-csatornába dobott. A férfi vallomása alapján a rendőrök tűzoltók segítségével a híd mellől március 2-án öt kerékpárt szedtek ki a csatornából.

Kábítószer-birtoklás gyanúja miatt intézkedtek a rendőrök június 5-ére virradóra Sarkadon, a Gyulai úton. A zsaruk egy taxit állítottak le, és ellenőriztek. Az autóban egy nő utazott, aki Okányból Gyulára akarta elvitetni magát. A rendőrök a szatyrában fóliába és önzáródó tasakba csomagolva összesen több mint egy kilogramm kábítószergyanús anyagot, valamint egy mérleget találtak.


Egy tápiószőlősi férfi a gyulai templomokat sem tisztelte, ajándéktárgyakat lopott május 13-án az egyikből. Csaknem 100 karkötőt, illetve nyakláncokat, kulcstartókat, rózsafüzéreket, ikonokat vitt el. Emellett pénzt vett ki abból a perselyből, amelybe a templom látogatói az ajándéktárgyak árát dobják be. A rendőrök azonosították és elfogták a férfit, aki csak azért járt Gyulára, hogy pénzhez vagy eladható dolgokhoz jusson. Saját bevallása szerint két éven belül körülbelül 15 alkalommal volt a fürdővárosban, és több templom perselyéből tulajdonított el pénzt. Amikor az ajándéktárgyakat vitte el, az élettársa és a gyermeke is vele volt. Ekkor a templom előterében talált babakocsit is ellopta.

Kivette a pénzt, és elásta a lopott pénztárcát. Egy 19 éves fiatalember tette ezt. Mezőkovácsházán, az Árpád utcában október 17-én ellopták egy 68 éves nő táskáját. Kerékpárral orvoshoz ment, és a csomagtartón vitte a táskáját. Amikor megérkezett a rendelőhöz, akkor vette észre, hogy a táska nincs meg. A rendőrök keresni kezdték a táskát azon az útvonalon, ahol a nő ment, közben egy térfigyelő kamera felvételét is elemezték. A képeken láttak egy férfit, aki az Árpád utca felől a Fáy utcai játszótér, majd a Szabadság utca felé szaladt, és valamit rejtegetett a kabátja alatt. Az ismeretlent azonosították, és október 18-án délelőtt előállították. A 19 éves fiatalember elismerte a bűncselekmény elkövetését. A táskát, amelyből kiemelte a pénztárcát, egy bokorban rejtette el. A pénztárcát pedig, miután kivette belőle a pénzt, elásta.

Egy iskolából tíz mobilt lopott
Egy órán belül elfogtak a rendőrök egy férfit, aki december 2-án, 11 óra és 12 óra között a gyanú szerint egy békéscsabai iskolából tíz mobiltelefont, több tízezer forintot és ékszert lopott. A békéscsabai kapitányság rendőrei az intézményből érkezett bejelentést követően azonnal intézkedtek. A megyeszékhelyi vasútállomásról 13 óra után néhány perccel előállítottak egy férfit, akinek a táskájában megtalálták telefonokat. A salgótarjáni Ny. István az őt igazoltató rendőröknek egy szegedi férfi nevére szóló lakcímkártyát adott át, azzal próbálta igazolni magát. A rendőrök lefoglalták tőle a diákok telefonjait és pénzét. Egy aranylánc is volt nála, amit szintén az iskola öltözőjéből vitt el. A diákok a rendőröktől visszakapták az ellopott dolgaikat, pénzüket.
A salgótarjáni férfi a gyanú szerint ez év októberében és novemberében is járt Békéscsabán, és két másik iskolából is lopott mobiltelefonokat. A 43 éves férfit a kecskeméti és a szerencsi kapitányság is körözte.

Elhajtott az autóval, intett a tulajdonosnak
A békési kapitányság jármű önkényes elvételének gyanújával folytatott eljárást egy békési férfi ellen, aki március 15-én elvitt egy gépkocsit Békésről, a Magyar utcából. Az autóban benne volt az indítókulcs és a jármű egyik ablakát is leengedve hagyta a tulajdonosa. A 27 éves L. M. elmondása szerint csak egy-két kört akart menni a városban a kocsival, de miután a tulajdonos meglátta, és meg akarta állítani, visszaintett neki, majd Gyula felé vette az irányt. A rendőrök a férfit Doboz külterületén tartóztatták fel. A kocsit a nyomozók lefoglalták tőle, és visszaadták a tulajdonosnak. A történtek miatt elrendelt nyomozást április 11-én lezárták, és az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldték az ügyészségnek.

Címkék#Bűnesetek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!