Kék hírek, bulvár

2016.10.04. 08:23

Bűzben és mocsokban nevelte a hat gyerekét

A Szeghalmi Járási Ügyészség hat rendbeli kiskorú veszélyeztetése bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a 29 éves kertészszigeti nővel szemben, aki hat gyermekét emberhez méltatlan körülmények között nevelte.

BEOL

A vádirati tényállás szerint a vádlott 2015. májusát megelőzően 10 éven át élettársi kapcsolatban élt, amelyből hét gyermeke született. Egy gyermeket a vádlott nagyszülei nevelnek, míg a többi hat gyermeket a vádlott az élettársi kapcsolat megszűnése után egyedül gondozott egy kertészszigeti bérelt lakásban. Bár az egyszobás, komfort nélküli lakás kicsinek bizonyult a családnak, a vádlott befogadta oda felnőtt húgát és annak barátját is, így összesen kilencen éltek az egyszobás lakásban, amelyben sem elektromos áram, sem gáz, sem vezetékes víz nem volt – tájékoztatott dr. Veress Gabriella megyei főügyész.

2015. őszétől a vádlott teljes mértékben elhanyagolta a gyermekeit és a háztartását. Nem mosott, egyáltalán nem vagy alig főzött, nem takarított, nem mosogatott, nem tartotta tisztán a kicsiket.

2016. január közepére áldatlan állapotok uralkodtak a lakásban. A koszos ruhában lévő gyermekek a kis alapterületű, hideg lakásban szennyes ruhakupacok, mosatlan edények, romlott ételmaradék között éltek. A vádlott a téli időjárás és a ház hiányos nyílászárói ellenére sem gondoskodott a megfelelő fűtésről, a gyermekeknek ezért több réteg ruhában kellett aludniuk.

A vádlott a lakásban tisztítószereket, tisztálkodásra alkalmas szereket nem tartott. A fürdőszobát, konyhát egyáltalán nem takarította és fertőtlenítette, az emberi ürülék, vizelet eltávolításáról nem gondoskodott megfelelő módon. Ilyen higiéniai körülmények mellett a gyermekek rühesek lettek, azonban betegségüket a vádlott semmilyen formában nem kezelte vagy kezeltette.

2016. januárjában két gyermek is égési sérüléseket szerzett. Egy két év fél éves kisfiú beleesett abba a forróvizes fazékba, melyet a vádlott tett a konyha kövére tésztafőzés közben; I-II. fokú égési sérülései keletkeztek, testfelületének körülbelül 15 százaléka károsodott. Egy másik kisfiú pedig véletlenül belenyúlt a kályhán lévő, forró vízzel teli lábasba, mialatt a fázó kezeit melegítette a gőz fölött. A vádlott a sérült gyermekeket nem vitte orvoshoz, sebeik több napon keresztül ellátatlanok maradtak és elfertőződtek. 2016. január 19. napján egy hívatlan látogató érkezett a családhoz, ő értesítette a mentőket, a beteg gyermekek ily módon kerültek kórházba. A gyermekeket végül kiemelték a családból, nevelőszülőkhöz kerültek.

A kiskorúak mosdatlansága, elhanyagolt testi, egészségi állapota mellett a vádlott önmaga tisztán tartására ügyelt, saját részére üdítőt és cigarettát is vásárolt; barátait gyakran meghívta az otthonába és éjszakába nyúlóan szórakozott velük. A vádlott súlyosan megszegte a gyermekek neveléséből, gondozásából fakadó alapvető kötelezettségeit, elhanyagoló magatartása, szülői feladatai nemteljesítése, felelőtlen életvitele súlyos mértékben veszélyeztette a hat kiskorú testi fejlődését, negatív hatással volt az érzelmi, értelmi fejlődésükre is.

A Szeghalmi Járási Ügyészség a nőt hat rendbeli kiskorú veszélyeztetése bűntettével és gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségével vádolja. Az irányadó büntetési tételkeret – a halmazati büntetésre figyelemmel – 1 évtől 7 és fél évig terjedő szabadságvesztés büntetés.

Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság mellékbüntetésként tiltsa el a közügyek gyakorlásától és szüntesse meg a szülői felügyeleti jogát. A vádirat értelmében a nyomozás során felmerült több, mint 150 000 forintos bűnügyi költséget is a vádlottnak kellene állnia. Az eljárás a Szeghalmi Járásbíróság előtt folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!