Kék hírek, bulvár

2015.11.09. 16:16

Telefonos segítséggel élesztették újra a vendéget

Egy gyulai szálláshelyen élesztettek újra a közelmúltban egy vendéget, akinek leállt a keringése. A segítségnyújtást a személyzet kezdte el, majd a mentők stabilizálták a beteg állapotát.

BEOL

— Az ilyen esetek gyakorlatilag mindennaposak a munkánk során – nyilatkozta lapunknak Kárász László. A Békés megyei vezető mentőtiszt elmondta, kulcskérdés, hogy munkatársaik kiérkezéséig valaki legyen a beteg környezetében, aki mellkasi kompressziót alkalmaz. Ez történt Gyulán is, amikor a személyzet a mentésirányító telefonos koordinálásával megkezdte az újraélesztést. A mentők néhány percen belül a helyszínre érkeztek, átvették a betegeket, majd 20 perc után stabil állapotban szállították kórházba.

Kárász László kérdésünkre szólt az általános tapasztalatokról is.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Képünk illusztráció
[/caption]

— A legtöbbször a beteg környezetében lévők nem mernek hozzákezdeni az újraélesztéshez, de a mentésirányítás kérésére mindig akad valaki, aki legyőzi az ellenérzéseit, és a telefonon kapott instrukciókat követve alkalmazza a mellkasi kompressziót – fogalmazott a szakember. — Mindez nagyon fontos, hiszen minden egyes ellátás nélkül eltöltött perc tíz százalékkal csökkenti a túlélési esélyeket. Ha a mentők 5-7 perc alatt kiérnek a helyszínre, a mellkasi kompresszió nélkül, 50-70 százalékkal csökken a sikeresség esélye.

Ahogy korábban már írtunk róla, bár akadnak jó példák, hazánk nem áll túl fényesen az újraélesztést is magába foglaló elsősegélynyújtás területén. Ha a mérleg pozitív serpenyőjére tekintünk, akkor érdemes megemlíteni, hogy a mentőszolgálatot időről időre több munkahely is felkéri, hogy tartsanak számukra oktatást. Az iskolák közül is néhány intézmény előre gondolkodik, és beillesztik a tanrendbe az ismeretek tanítását, akár úgy, hogy a diákok a mentőállomásra látogatnak el.

Ezzel szemben több országban a nemzeti alaptanterv része az elsősegélynyújtás, Svédországban pedig például a felnőttek képzésére is kiemelt hangsúlyt fektetnek, mellyel a legfőbb céljuk a hirtelen szívhalál megelőzése. A komplett újraélesztést, illetve a defibrillátor használatát egyébként néhány óra alatt el lehet sajátítani, ugyanakkor szükség van a megszerzett tudás félévenkénti szinten tartására is. Utóbbinak egyébként két oka van. Egyrészt, az ismeretek gyorsan elsikkadnak, másrészt a protokollok, a szabályok folyamatosan változnak.

A tapasztalatok szerint a képzés eredményessége nagy mértékben függ az oktató személyétől. Akár gyermekekről, akár felnőttekről van szó, minden korosztály inkább a gyakorlatorientált képzéseket kedveli, az képes igazán motiválni a résztvevőket.

Kárász László ennek kapcsán kifejtette, hogy ők éppen a hatékonyság érdekében az életszerű szituációk megjelenítésére törekednek a képzésekre folyamán, amelynek középpontjában a gyakorlati részek állnak. Ennek is köszönhetően a résztvevők – ha az élet úgy hozza – könnyebben mernek beavatkozni.

Jogosítványhoz
Külön fejezetet jelentenek a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elsősegélynyújtó tanfolyamok, aminek része az újraélesztés is. Egyelőre egyébként az autóvezetői képzéseken is vegyes a kép. Vannak olyan tanfolyamok, ahol 1-3 órát, míg másutt több napot szánnak erre az oktatásra. Ma még hiányzik az egységes jogi szabályozás arról, hogy kik és milyen időtartamban tartsák az oktatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!