Kék hírek, bulvár

2015.11.04. 14:54

Halálra kínozták rabtársukat – sírva fakadtak az ítélet hallatán

Társtettesként elkövetett emberölés miatt mondta ki bűnösnek szerdán a Gyulai Törvényszék azt a két vádlottat, akik még 2013 nyarán a gyulai büntetés-végrehajtási intézetben napokon keresztül bántalmazták különböző módszerekkel zárkatársukat, aki ezek következtében életét vesztette.

Licska Balázs

B. Sándor elsőrendű vádlottat húsz év, J. Mihály János másodrendű vádlottat pedig tíz év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte a dr. Mázor Róbert bíró vezette tanács. A két fiatal férfinak emellett összességében 2 millió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

A Gyulai Törvényszék idén májusban kezdte tárgyalni az ügyet, a bíró zárt tárgyalást rendelt el erkölcsi okokból, valamint a sértett, N. R. T. védelme érdekében. A szerdai határozathozatal lett újra nyilvános. Az ítélet hallatán a vádlottak, a bántalmazások milyensége hallatán pedig a sértett rokonai sírtak.

Meg kellett állapítani, hogy mi volt a cél a bántalmazásokkal – hangsúlyozta az ítélet indokolásakor dr. Mázor Róbert bíró. Elmondta: négy napon keresztül, 2013. június 17-től 20-ig, hétfőn, szerdán és csütörtökön elnyúlóan, kitartóan kínozták a sértettet, N. R. T.-t: ütötték és rugdosták testszerte. Noha a zárkatársuk már csütörtökön reggel látványosan rosszul volt, tovább folytatták a bántalmazást. A bíró szerint egyértelmű volt a szándék.

– Ezért nem lehet szó testi sértésről, csakis emberölésről, sőt különös kegyetlenséggel elkövetettről – ecsetelte. Hozzátette, hogy a bizonyítási eljárás során egyébként a Gyulai Törvényszék betekintést nyerhetett a büntetés-végrehajtási intézet működésébe. A fogva tartottak kényszerközösségeket alkotnak, melyekben az erőszak dominál.

Kitért arra is, hogy a két vádlott miként tett vallomást. Az elsőrendű vádlott, B. Sándor végig tagadott, mindent a másodrendű vádlottra, J. Mihály Jánosra próbált kenni, azonban sokszor ellentmondásba keveredett. Noha a másodrendű vádlott is tagadta, hogy csakis miatta hunyt volna el a sértett, azt nem titkolta, hogy ő maga is bántalmazta.

Mint dr. Mázor Róbert fogalmazott, azt nem lehetett megállapítani, hogy pontosan kinek a lelkén szárad N. R. T. halála, csak azt, hogy a sérülések mikor és miként keletkeztek. Ez azért is volt fontos, mert a sértettet korábban már mások is bántalmazták a gyulai büntetés-végrehajtási intézetben.

A két vádlott és a sértett 2013. június 17-én, hétfőn került egy zárkába. Az elsőrendű vádlott, B. Sándor – a testvére és N. R. T. közötti korábbi konfliktus miatt – már aznap este bántalmazta a sértettet, lényegében bokszkesztyűt készített lepedőből és szivacsból. A bántalmazásba a másodrendű vádlott is beszállt. N. R. T. másnap, kedden különféle fájdalmakra panaszkodott, ennek ellenére a következő nap, szerdán újra kínozták.

Csütörtökön már csak folyadékot ivott a sértett, és fájlalta a hasát, ennek ellenére B. Sándor meggyújtott egy füstölőt, amivel több helyen is megégette. Az esti órákban újra bántalmazták. Olyan rosszul lett N. R. T., hogy már felkelni sem tudott, szédelgett, hányt – aztán elhunyt.

Noha a két vádlott csak péntek hajnalban, 3 óra előtt értesítette a büntetés-végrehajtási intézet munkatársait, a halál már előtte két órával beállt a szakértői vélemény szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!