Kék hírek, bulvár

2015.06.15. 16:03

Bilincsben vitték el a békéscsabai plakátrongálót

Békéscsabán a Bánát utcában található, nemzeti konzultációt hirdető óriásplakátot festette le egy férfi, akit másnap hajnalban bilincsben vittek el a rendőrök. A rendőrség közölte, az agresszívvá vált férfi nem tett eleget a rendőri felszólításnak.

Ny. L.

Fotós: IMRE GYORGY

A megyeszékhelyen, a Bánát utcában festette le fehér festékkel a bevándorlásról és a terrorizmusról nemzeti konzultációt hirdető óriásplakátot – melyen az állt: Ha Magyarországra jössz, ne vedd el a magyarok munkáját - vasárnapra virradóra a békéscsabai, 40 éves J. István. A férfit a rendőrség rongálással gyanúsítja. Ez a törvényi tényállás 2011. január 1-je óta szerepel a Büntető Törvénykönyvben. A törvény értelmében a büntetés egy évig terjedő szabadságvesztés.

J. István lapunknál sérelmezte a hajnali rendőri intézkedést. Elmondása szerint fél ötkor otthonában rángatták ki az ágyból. Nem engedték felöltözni, egy szál gatyában „feltörölték vele” a padlót a rendőrök, majd megbilincselték. Az utcán várakoztatták megbilincselve fél óráig, a szomszédok előtt megalázva ezzel, vécére sem engedték. Azt mondta, a szobáját is feldúlták.

A bordája és a térde sérült meg, az orvosi látlelet szerint sérülései jogi értelemben nyolc napon belül gyógyulónak minősülnek. A férfi elmondta, a békéscsabai, Bánát utcai plakátlefestést egy percig sem tagadta, de nem érti, miért bántak úgy vele, mint egy gyilkossal.

A rendőrségen közölték, férfi a nem tett eleget a rendőrök felszólításainak. Többször kérték meg arra, hogy öltözzön fel. Először erre nem volt hajlandó, a rendőröket kezdte el szidalmazni. Végül felvett egy pólót. Miután felállt az ágyról, folyamatosan kiabált, szitkozódott. Nem működött együtt, agresszívvá vált, az egyik karját a rendőrök felé lendítette, felemelte.

– Biciklivel mentem az óriásplakáthoz, melynek a szövege szúrta a szemem – magyarázta J. István. – Felkészültem, egy teleszkópra szerelt partvissal festettem le a szöveget, Magyarországot meghagyva, mert a hazámat tisztelem, szeretem – mondta el lapunknak J. István.

– Véleményt nyilvánítottam a magam eszközeivel, ma újra ugyanígy megtenném. Az sem bánt, hogy előállítottak a rendőrök, ez nem is volt nehéz, hiszen a festékes partvis csöpögött, és ez a zsarukat az otthonomig vezette. Ami viszont ott történt, az szerintem nem volt európai rendőri intézkedés, senkit nem öltem meg, raboltam ki, a cselekményemet azonnal beismertem.

A rendőrségnél elmondták, a férfit nem rángatták ki az ágyból és nem akadályozták meg abban, hogy felöltözzön. A nyomozók a háza nyitott kapuján és a szintén nyitva hagyott bejárati ajtaján át mentek be.

Az ágyon fekvő férfi nem tagadta, hogy lefestette a plakátot, de nem tett eleget a rendőrök felszólításainak. Többször kérték meg, hogy öltözzön fel. Először erre nem volt hajlandó, a rendőröket kezdte el szidalmazni. Végül felvett egy pólót.

Miután felállt az ágyról, folyamatosan kiabált, szitkozódott. Nem működött együtt, agresszívvá vált, az egyik karját a rendőrök felé lendítette, felemelte. A rendőrök ekkor szakszerűen megbilincselték, és kikísérték a szolgálati autóhoz. A férfi eközben azt hangoztatta, hogy „ebből sajtócikk lesz”. Azt is mondta, hogy a vele szemben intézkedő valamennyi rendőrt feljelenti.

A rendőrségen megkeresésünkre közölték, hogy a férfi állításaival szemben a nyomozók a szobáját nem „dúlták fel”. A bizonyítékokat, a rongálás elkövetéséhez használt eszközöket gyűjtötték össze és foglalták le.

A rendőrök orvossal vizsgáltatták meg a férfi bilincs okozta sérülését és a térdén lévő horzsolt sérüléseket, amelyek 8 napon belül gyógyulónak minősülnek. Azt az orvos nem tudta megállapítani, hogy a sérülések a rendőri intézkedés közben vagy azt megelőzően keletkeztek-e.

A férfi a vizsgálat közben bordafájdalomra panaszkodott, ezért röntgenre kísérték, ami törést, zúzódást nem mutatott ki. A gyanúsított az alkoholszondát nem tudta megfújni, értékelhető légalkoholmérést a rendőrök nem tudtak nála végezni.

A rendőrségen közölték, az agresszívvá vált, együttműködést nem tanúsító férfit az intézkedés biztonsága érdekében az előállító helyiségben kísérték el a mosdóba. Hozzátették: J. István a rendőrökkel nem működött együtt, az előállítás ennek megfelelően, törvényesen, szakszerűen történt.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!