Kék hírek, bulvár

2014.03.17. 20:36

A kerti sütögetés is katasztrófához vezethet

Egy eldobott, még égő cigarettacsikk, illetve gyűjtőlencseként egy széttört üveg miatt is felcsaphatnak a lángok – derült ki azon a hétfői sajtótájékoztatón, melyen a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a szabadtéri tüzek megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Idén eddig már több mint hatvan alkalommal riasztották a megye hivatásos tűzoltóit ilyen eset miatt.

Licska Balázs

Az enyhe és csapadékszegény telet követően országszerte ugrásszerűen megemelkedett a szabadtéren keletkezett tűzesetek száma. Maczek Szilárd tűzoltó őrnagy, megyei tűzoltósági főfelügyelő elmondta, hogy idén eddig több mint hatvanszor riasztották a megye hivatásos tűzoltóit ilyen esetekben, az elmúlt hétvégén, pénteken és szombaton például tizennégy alkalommal csaptak fel a lángok külterületen.

- Ezek költsége megközelítette az 500 ezer forintot, összességében pedig már több mint 2,5 millió forintba rúgnak a vonulások, a természetben keletkezett károkról nem is beszélve – folytatta. Maczek Szilárd nem rejtette véka alá, hogy 98 százalékban az emberi gondatlanság miatt gyullad meg a száraz fű, az avar, a nádas például. Egy eldobott cigarettacsikk, egy széttört üveg is komoly problémát okozhat.

Érdekesség, hogy az utóbbi esztendők egyik legnagyobb tüze Geszten, a Körös-Maros Nemzeti Park területén keletkezett 2012 szeptemberében, akkor 120 hektáron csaptak fel a lángok, a kiszáradt halastavak medrében nád, az erdősávnál száraz fű, aljnövényzet, gaz égett. Hat gépjárműfecskendő, három vízszállító érkezett a helyszínre, harmincöt tűzoltó dolgozott a lángok megfékezésén. Mindez 2,5 millió forintba került.

Azt már Gombkötő Zoltán tűzoltó őrnagy részletezte, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak az égetésre, a tűzgyújtásra. A hatósági osztályvezető kiemelte, hogy ha nincs az önkormányzatnak rendelete, mely szabályozza az avar és a kerti hulladék égetését, akkor a hatályos jogi szabályozás értelmében tilos. Ha pedig van, akkor az abban foglaltaknak megfelelően szabad csak meggyújtani az egyébként komposztálható növényi hulladékot.

A kerti grillsütő használatával, szalonnasütéssel, bográcsozással kapcsolatban kiderült, hogy otthon ezek nem tiltottak tűzgyújtási tilalomkor sem. Ugyanakkor figyelni kell arra, hogy nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut; gondoskodni kell a megfelelő, a lángok oltására alkalmas anyagról, eszközről. Az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.

Arról, hogy mekkora mértékű bírság jár a tiltott tűzgyújtásért a keddi Békés Megyei Hírlapban olvashat részletesen, melyre itt fizethet elő.

Címkék#Tűzesetek
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!