Kék hírek, bulvár

2013.04.08. 15:39

Összefogással hozzák helyre a megrongált füzesgyarmati temetőt

Példás büntetést követelnek a helyiek azokkal a gyerekekkel szemben, akik a múlt héten megrongálták a helyi temetőt. A református lelkész szerint a rendőrségi feljelentéstől nem állnak helyre a dolgok, összefogásra van szükség.

BEOL

Múlt szerdán három gyermekkorú fiú  tört és zúzott Füzesgyarmaton a Széchenyi utcai Nyugati temetőben. Első ránézésre a kár több millió forintra is tehető. A rendőrség rongálás és garázdaság miatt indított büntetőeljárást.

Földre borított feliratok, széttört sírkövek, ki- és letört virágtartó kelyhek hevernek szanaszét Füzesgyarmaton, a Széchenyi utcai, a helyiek között Nyugatiként emlegetett temetőben. A vandálok összesen huszonnégy sírkövet és ötven virágtartót rongáltak meg múlt héten szerdán. Az egyes parcellában a nyolcadiktól a huszadik sorig nem kíméltek semmit és senkit a gyermekkorú – a helyiek szerint tizenkét év körüli – elkövetők.

- Mindenki igyekezett azonnal a temetőbe, hogy megnézze, nem bántották-e az ő rokonainak emlékhelyét – mondta egy idős füzesgyarmati asszony, hozzátéve, az eset nagy felháborodást váltott ki a városban. Már az is köztudott, hogy kik lehetettek a rongálók, a helyiek szerint mindegyik családban komoly problémák vannak. Idő közben egy másik idős asszony is becsatlakozott a szemlébe: – Megáll az ember esze! Mit vétettek? Nem hiszem el!

- Példás büntetést kell kiszabni a gyerekekre – folytatta az asszony, aki szerint a televíziós híradások is rossz példát mutatnak. Pont egy nappal a füzesgyarmati rongálás előtt ugyanis az egyik kereskedelmi csatorna arról számolt be, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengeren két gyerek szétverte a temetőt, közel száz sírkertet tönkre téve, tíz- és húszmillió forint közötti kárt okozva.

Az elsődleges információk szerint úgy tűnik, hogy Füzesgyarmaton nem keletkezett ekkora anyagi kár, persze az erkölcsi felbecsülhetetlen. Tóth Zoltán helyi református lelkész elmondta, hogy 800 ezer és 1 millió forint közötti összegért lehetne helyreállítani a sírokat, de Ibrányi Éva alpolgármester rögtön hozzátette, hogy a munkálatok végére valószínűleg nagyobb lesz ez az összeg, és egyébként sem lesz minden olyan, mint volt.

- Ez például igazi márvány, csak ennek az értéke 400 ezer forintra tehető – mutatta az egyik rongálás eredményét Tóth Zoltán. Ibrányi Éva hangsúlyozta: az önkormányzat is minden segítséget megad, a városgondnokság munkatársai, a közmunkások között vannak olyan szakemberek, akik segíthetnek a munkálatokban. A helyreállítás szerdán indulhat, ha az időjárás is úgy engedi.

- Nem csak a csodára várunk. A rendőrségi feljelentéstől nem állnak helyre a dolgok. A közös  összefogás lehet a megoldás – folytatta Tóth Zoltán, utalva arra, hogy a református gyülekezetben is sokan már felajánlották segítségüket. Ibrányi Éva kifejtette, hogy szeretnék elérni, a vétkes gyerekek és a szüleik csatlakozzanak be a munkálatokba, hogy átérezzék cselekedetük súlyát.

- Bevezetik az iskolákban az etika, a hit és az erkölcstan oktatását, a tervek szerint minden évben kihozzuk majd a gyerekeket a temetőbe. A tiszteletet meg kell adni az elhunytaknak – mondta Tóth Zoltán. A református lelkipásztor a vasárnapi istentiszteleten is beszélt a szerdai rongálásról, ahol kiemelte: a temető megszentelt föld, ahol eltávozott szeretteink a boldog feltámadás reményében alusszák álmukat.

- Nincs politikai színezete a szerdai történéseknek – fogalmazott Ibrányi Éva. Füzesgyarmat alpolgármestere hangsúlyozta, hogy egyszerű randalírozásról van szó. A tizenéves gyerekek egyébként ismerősök voltak a terepen, ugyanis a helyeik elmondása szerint a közeli fácántelep mellett gyakran játszottak. Onnan tévedtek át most a Nyugati temetőbe. De hogy milyen felindulásból törtek-zúztak, továbbra is kérdőjeles.

A rendőrségre a péntek déli órákban érkezett bejelentés, Füzesgyarmaton ismeretlenek sírokat rongáltak meg. A helyszíni szemle során összesen 73 sírnál, ezer és 100 ezer forint közötti kártt állapítottak meg. A rendőrség megkezdte az adatgyűjtést is, elszámoltatták a temető mellett gyanúsan viselkedő két gyermekkorú fiút, akik a meghallgatáskor elismerték, egy harmadik társukkal két nappal korábban ők rongálták meg a sírokat. Elmondásuk szerint „csúzlival” lőttek a sírokra, kézzel is borítottak fel vázákat, sírköveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!