Kék hírek, bulvár

2012.04.19. 14:10

Gázpisztolyt szegezett a halőrre a horgász

Megtagadta az ellenőrzést és gázpisztolyt szegezett a hivatásos halászati őrre egy horgász kedden este a Fekete-Körös sarkadi hídfője mellett a védgáton — értesült lapunk helyi forrásból.

b. i.

Informátorunk elmondta, a halőr az ellenőrzés alá vont, engedélyekkel rendelkező apa és fia, idősebb és ifjabb Sz. Lajos személygépkocsiját szerette volna ellenőrizni, s a fogási napló bejegyzéseit akarta volna megtekinteni, amikor az incidens kialakult.

A sarkadiak elmondása szerint a halőrre gázpisztolyt szegező férfi fegyverviselési engedéllyel rendelkezik, önvédelmi és vadászlőfegyverek is vannak a birtokában.

— Hétfőn telepítés volt, 15 mázsa visszafogható méretű pontyot telepítettünk, így kedden fokozott ellenőrzést tartottunk a Fekete-Körös ezen szakaszán. Este, nem sokkal fél hét előtt, a védtöltésen, még a sorompó előtt próbáltam megállítani a személygépkocsit, de az továbbhaladt mellettem.

Aztán a sárrázón megállt. Odamentem, mutattam az igazolványom, de nem akarták kinyitni a kocsiajtót. Végül csak kiszálltak az autóban utazók. Közöltem velük hogy a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége hivatásos halászati őre vagyok és szeretném ellenőrizni, átvizsgálni az autójukat. Jelzem, délelőtt már ellenőriztem, ahol horgásztak.

Kisebb huzavona után kinyitották a csomagtartó ajtaját, ott két halat találtam egy vödörben. A hátsó ülésen, s a pótkeréknél szerettem volna még ellenőrizni, de erre már nem kerülhetett sor. Az idősebb férfi ugyanis mondta, hogy „Mit képzelek én, ők nem bűnözők!”. Lecsukták a csomagtartó ajtaját, és visszaültek a kocsiba. Beindították a motort, én az autó elé álltam, s még ott is legalább háromszor mutattam az igazolványom.

Erre a fiatalabb férfi egyszer kinyitotta a kocsiajtót, rám fogott egy pisztolyt, és azt mondta: „Állj arrébb, mert kapsz a fejedbe egyet!” — idézte fel a történteket S. Mihály halőr.

— Közben ismerősök érkeztek horgászni, s szóltam nekik, hogy segítsenek, mert az urak nem akarják alávetni magukat az ellenőrzésnek, akadályozzák a jogszerű eljárást. Még kisebb huzavona, szóváltás következett, majd a két férfi a személygépkocsival, nagy gázzal Sarkad irányába távozott. Én telefonon azonnal értesítettem a rendőrséget, az ügy a Sarkadi Rendőrkapitányságon a kihallgatásunkkal folytatódott — tette hozzá a hivatásos halászati őr.

Rendőrségi okiratot, a gyanúsítottkénti kihallgatásáról készített jegyzőkönyvet nyom a kezembe igaza alátámasztásaképpen a 42 esztendős, ifjabb Sz. Lajos is otthonában. Eszerint a két férfi a Fekete-Körös jobb partján a holtág irányából érkezett, ott horgásztak, az incidens a közúti híd előtt védtöltésen történt. Közben többször nyomatékosítja, hogy szerinte nem szakszerűen intézkedett a halőr, nem igazolta magát hivatalosan, s ők azt sem tudták, hogy halőr, csak hallomásból.

Ugyanakkor azt is állította, miszerint ők szabályszerűen jártak el, a megengedett mennyiségű hal volt náluk, s azt a fogási naplóban is feltüntették.

— A gázpisztolyt csak akkor vettem elő, amikor a halőr segítségül hívta a három férfit, akik közül kettő számomra ismeretlen, roma küllemű ember volt, s úgy ítéltem meg, hogy támadólag lépnek fel velem szemben.

Fegyverhasználat nem történt. Tisztában vagyok a fegyvertartás, viselés és használat szabályaival, hiszen önvédelmi, s vadászlőfegyverre is van engedélyem. Sörétes és kisgolyós puskám is van — válaszolta a gázriasztó fegyver előkerülésével kapcsolatosan.

A Sarkadi Rendőrkapitányság Sz. Lajos ellen felfegyverkezve elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

b. i. -->

Címkék#sarkad
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!