Kék hírek, bulvár

2010.08.29. 08:39

Folytatódik a harc a bolti szarkák ellen

Plüssmackó hasába rejtett MP3-lejátszó, mobiltelefonnal „bélelt” baseballsapka — az áruházi szarkák fantáziája határtalan. A baj az, hogy egyre erősebbnek érzik magukat a lopáson ért emberek.

Cs. R.

A válságban megszaporodtak a bolti szarkák. A magyar üzletekből tavaly 107,6 milliárd forint értékű árut loptak el, a kiskereskedők ebből eredő kára öt százalékkal haladta meg a 2008-as esztendőét.
Takács Sándor, a vagyonvédelmi kamara megyei elnöke szerint ez a szám is azt mutatja, hogy a kereskedők nem kezelhetik mellékes szempontként a biztonságot.

A megyei kamaránál jegyzett vagyonőrök egyharmada a kiskereskedelemben, illetve ezek raktári telephelyein dolgozik. Ez a jó empatikus készség mellett alapos szakmai felkészültséget kíván, fontos, hogy szakszerűen és jogszerűen tegyék a dolgukat.

— Jó irányba haladunk, a biztonsági őrök fellépésére évente csupán 1—2 panaszt kapunk — mondta az elnök, aki szerint kollégái nincsenek könnyű helyzetben. A lopáson értek fenyegetőbben lépnek fel, szitkozódnak, erőt fitogtatnak. A leleményük pedig határtalan. Terjed a kettő az egyben trükk, amikor a pénztárhoz vitt áru dobozába becsúsztatnak egy plusz terméket. A szülők olykor a gyermeküket használják fel, volt rá példa, hogy a kicsi zsebébe vagy plüssmackójába rejtették a zsákmányt. A sláger a kisebb méretű műszaki cikk, a márkás ital és a kozmetikum.

A kiskereskedőknek érdeke, hogy lépést tartsanak a tolvajokkal.

— A nyitás évében 600 ezer forint értékű árut loptak el tőlünk, és mi egyetlen  tolvajt sem kaptunk el. Ma már korszerű kamerarendszer vigyázza a boltot, és naponta polcleltárt csinálunk — ecsetelte alkalmazkodásuk történetét Czibula Zoltán, aki a kiváló felvételeknek és a rendőrség igyekezetének tulajdonítja, hogy immár egy tolvaj sem dőlhet hátra otthon nyugodtan.

Sikerült elfogni azt a kiskunhalasi bűnbandát is, amelynek tagjai a ruhára tett csipogót leárnyékolva, 400 ezer forint értékű áruval sétáltak ki az üzletéből.

— Jól öltözött, kulturált emberek benyomását keltették. A felvételeken utólag láttuk, amint egymásnak jelt adva, összehangoltan „dolgoztak” — mondta a tulajdonos, aki alkalmazottaival rendre tűri a bírósági folyosón rájuk zúduló szidalmat és fenyegetést. Hozzátette, a tolvajok törvény elé állítása fél siker. A perbe fogottak ugyanis papíron vagyontalanok, így a meglopott kereskedők a megítélt kártérítésből egy fillért sem látnak.

Tavaly 631 tulajdon elleni szabálysértési ügyben indított eljárást a békéscsabai polgármesteri hivatal. Ezeknek mintegy hetven százalékát tolvajlás miatt.  

A szabálysértési törvény módosítása értelmében immár elzárással is büntethető az, aki húszezer forint értéket meg nem haladó lopást követ el. A cselekmény ezen értékhatárig ugyan szabálysértés, de a büntető törvényben megjelölt minősítő körülmények megvalósulásával már vétség.

Így, ha ugyan húszezer forint alatti értékre, de dolog elleni erőszakkal követik el, akkor az már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény. Bolti lopások esetén például dolog elleni erőszak, ha a tolvaj úgy viszi el az árut, hogy megrongálja, illetve leveszi róla a csenés megakadályozására rátett biztonsági eszközt vagy megbontja a csomagolást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!