Kék hírek, bulvár

2010.08.05. 19:08

A polgármester földjét fosztogatta a lótartó família

Mintha ufóköröket rajzoltak volna Bakos István mezőkovácsházi polgármester Végegyháza határában lévő kukoricásába. A még éretlen termést valószínűleg hetek óta dézsmálták a lovas kocsis tolvajok, akiket Bakos István kedden tetten ért.

K. E.

Milliós a polgármester kára

A tolvajok a kukoricacső alatt vágták le a szárat, hogy ne kelljen sokat hajlonganiuk. Legalább egymillió forintos kárt okoztak a polgármesternek. A lovas kocsi kupeckedéssel is foglalkozó tulajdonosát és egyik társát a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki a terménylopás ügyében. Lefoglalták a lovakat, a fogatot és egy kisteherautót is.

A fogat gazdája nem ismeretlen a rendőrök előtt. A végegyházi termelőknek rengeteg gondot okoz a lótartásból élő roma család. Mint arról korábban beszámoltunk, lovaik szabadon vágtáznak a település utcáin, benéznek az ablakon, legelik a határban a termést.

Abból élnek, hogy termést lopnak?

Bakos Istvánnak elege lett a terménylopásokból. Állítja, Dél-Békésben ezek a bűncselekmények mindennaposak. A károsult gazdák egy része hiábavalónak tartja a feljelentést, mások a tolvajok bosszújától tartanak. A polgármester kedden a saját földjén tetten érte a tolvajokat.

— Néhány mezőkovácsházi és végegyházi roma család abból él, hogy ellopja mások termését — vázolta a helyzetet a polgármester. — Tudjuk, hogy 50—60 lovat nem lehet úgy tartani, hogy a gazdának egy virágcserépnyi földje sincs. Ezek a bizonyos családok egyébként luxusautókkal járnak.

„Üvöltött, hogy elvágják a torkomat”

Bakos István kedden a füvet akarta lekaszálni a kukoricaföldje körül. Öt óra körül ért ki. Meglepve tapasztalta, „út” vezet a kukorica közepébe, majd egy rakott fogat hajtott vele szembe. A bakon két roma férfi ült.

— Megláttak és megfordultak. Elébük vágtam a traktorral. A két férfi kereket oldott. Az MTZ-m tetejéről láttam, hogy az egyik segítségért szaladt Végegyházára, a másik egy villanypóznára mászott fel, onnan figyelte, mit csinálok. A fiam telefonált a rendőröknek. Vigyáztam a lovakra, és reménykedtem, a rendőrök érnek oda hamarabb. Nem így történt. Egy Mercedes kisteherautóval a rendőrség előtt sem ismeretlen lókupec, a „főnökük” érkezett meg, és a traktorom elé állt. Az egyik kocsis üvöltött, hogy elvágják a torkomat. Végül sikerült kimenekíteniük a fogatot. A lókupecet visszatartottam. A rendőrök nagy erőkkel eredtek a tettesek nyomába.

Ezt az ügyet flottul oldották meg

A polgármester hangsúlyozta, ezt az ügyet flottul oldották meg a rendőrök. Ám a terménylopások zöme, ha be is jelenti a gazda, eredménytelenül zárul. Hangsúlyozta, a helyzetnek véget kell vetni.

Nem érti, vajon miért nem lép fel ezekkel „a bűnöző életmódot folytató roma családokkal” szemben szigorúbban a rendőrség és más hatóságok? Kifogásolta, hogy a tapasztalat szerint a bíróságok a roma tetteseket csak enyhe büntetéssel sújtják, vagy azzal sem.

A rendőrség a lovakat, a lovas kocsikat és a kisteherautót lefoglalta. A fogat tulajdonosát és egy másik férfit gyanúsítottként hallgatták ki.

„Mindig mindenhol nem lehetnek ott”

Dr. Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, a lefoglalt lovak jelöletlenek, útlevelük nincs. Felmerült, hogy a gazdájuk megsérti a lótartás szabályait. Ezért a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság felvette a kapcsolatot a Körzeti Lótenyésztési Főfelügyelőséggel.

— A korábbi bűncselekmények miatt a rendőrség látókörébe került tolvajokat az egyenruhások igyekeznek szemmel tartani, elszámoltatni, de mindig mindenhol nem lehetnek ott.

A sajtószóvivő kiemelte, Mezőkovácsházán sem polgárőrség, sem mezőőrség nem működik, pedig ezen szervezetek sokat tehetnének a terménylopások megelőzése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!