Kék hírek, bulvár

2010.03.04. 19:21

Tilosból is vadászhat a traffipax

Tilosban is leshetnek a rendőrök a gyorshajtókra az új KRESZ értelmében. Az, akit megbüntettek, az interneten is megnézheti a fotókat.

F. G. K.

Az autósok egyik réme a traffipax, miután számos sofőrt megbüntettek már gyorshajtás miatt. Többen ilyenkor azonnal elismerik a bűnösségüket, de azt is felróják, hogy nemcsak ők, hanem az egyenruhások is szabálytalankodtak. Az elmúlt évig ez igaz is lehetett bizonyos esetekben.

Nem véletlenül jelezte tavaly a Legfőbb Ügyészség, a rendőrség nem engedhetné meg, hogy a traffipaxos kocsik járdákon és az autópályák leállósávjaiban parkolva mérjék a sebességet, hiszen ezzel veszélyforrást jelentenek a közlekedésben. Ha ugyanis a rendőrautó nem használ megkülönböztető jelzést, ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá is, mint minden más kocsira. A zsaruk akkor azzal érveltek, hogy közérdekből, ideiglenesen igénybe vehetik ezeket a szakaszokat, miután a halálos balesetek többsége a gyorshajtás miatt történik.

Végül átvágták a gordiuszi csomót: módosították a KRESZ-t. Virág Zsuzsánna, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, január elseje óta a közúti forgalmat ellenőrző autó a forgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is megállhat, ahol egyébként megállni és várakozni tilos. Mindezt úgy kell megoldani, hogy ezzel a gyalogosokat és az autósokat indokolatlan mértékben ne akadályozzák. Vagyis akár forgalommal szemben is készülhetnek legális „sztárfotók”.

A legutóbbi nagy fogás Békéscsabán történt, amikor lakott területen belül ötven helyett, kilométerenként százhússzal süvített el a mérőműszer mellett egy autó február végén. A férfi kétszázezer forintos büntetésre számíthat, igaz, a fényképet az interneten még nem nézheti meg.

Ha március elseje után indították volna ellene a közigazgatási eljárást, akkor erre is lehetősége lenne, de tájékozódhatna arról is, mikor és hol kapták rajta a kihágáson, milyen KRESZ-szabályt szegett meg, illetve mekkora a bírság összege. A rendszerbe lépéshez ismernie kell az ügyfélnek a postán elküldött ügyirat azonosítóját és be kell írni a jármű rendszámát is. Így nem kell más városba, sokszor más megyébe utaznia, ha szeretné tudni, pontosan miért is bírságolták meg, mert az első levelekből ez általában nem derül ki világosan.

A rendőrségi portált, ahol mindez megtekinthető, továbbfejlesztik. Elsődleges terv, hogy lehetőség legyen internetes, bankkártya alapú befizetésekre, majd következő lépésként akár teljeskörűen betekinthetne az iratokba az ügyfél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!