Kék hírek, bulvár

2009.09.03. 19:45

Torzít a bűnügyi statisztika

Néhány ezer okirat-hamisításra szánt kitöltetlen blanketta, pár száz illegálisan másolt CD-lemez, ezek használata vendéglőkben, és máris megugrik a bűnesetek száma egy-egy városban. Érdemes tehát fenntartásokkal kezelni, hogy megyénkben Sarkad és Battonya bűnügyileg sáros, Körösladány vagy Elek pedig teljesen patyolattiszta.

ny. l.

Békést a világnak — ez a címe a városok 2008-as bűnügyi toplistáját tartalmazó HVG-cikknek. Arra utalnak ezzel, hogy Békés városa Körösladányhoz hasonlóan — immáron hagyományosan — bűnügyileg mérsékelten fertőzött településnek számít hazánkban. Nem véletlen az sem, hogy az ország 274 városa közül — a megyei jogú városok nem szerepelnek a listán — a hátsó régióban található Békés megye legtöbb városa, hiszen tavaly megyénkben történt 100 ezer lakosra vetítve a legkevesebb ismertté vált bűncselekmény.

Albert István hadnagy, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a cikkben szereplő statisztika az egy adott településen elkövetett összes bűncselekményt tartalmazza, így torz képet mutat a lakosság szubjektív biztonságérzetéről, nem tükrözi a valós helyzetet.

— Két éve Békéscsaba vezette a bűnös városok listáját, de ezt 4808, okirat-hamisításra előkészített, kitöltetlen TIR-blanketta okozta. Az Orosházi Határőr Igazgatóság munkatársai egy Békéscsabához közeli kamionparkolóban, egy szoba ágyneműtartójában bukkantak a biankós okiratokra. Ez az ügy 4808 esettel került a statisztikába.

Ha nincs, Békéscsaba nem éllovas, hanem sereghajtó a bűnös városok listáján.   Másik példa a szerzői jogok megsértése bűncselekmény. Éppen egy sarkadi sikeres felderítés kapcsán merült fel, hogy egy ügyben több száz szerzőt vagy szerzői jogot sértettek meg illegálisan másolt CD-lemezekkel, ez ennyi bűncselekményt jelent.

A rendőrség a cikkben szereplő statisztikát nem alkalmazza, tavaly a nyomozáseredményességi és felderítési mutató alapján készítettek elemzéseket. Dr. Kis Péter alezredes, a megyei főkapitányság bűnügyi igazgatója a Beolnak hangsúlyozta, a lakosság szubjektív biztonságérzetét főként a rendőrség által folyamatosan elemzett, úgynevezett kiemelt bűncselekmények kategóriája befolyásolja. Ez 17 bűncselekményt tartalmaz, köztük szerepel az emberölés, a szándékos testi sértés, a kábítószerrel visszaélés, a lopások — gépjárműlopások, betöréses lopások —, a garázdaság, a rablás és a zsarolás.

A kiemelt bűnesetek felderítésében országos összevetésben 2008-ban a megyei főkapitányság a második lett, az idei első félévben az első helyen végzett. A bűnügyi igazgató kitért arra: ezen cselekmények megelőzésére és felderítésére a legnagyobb a társadalmi igény is. Értékeléssel nemcsak a kapitányságok, hanem a megyei elemző, értékelő osztály is folyamatosan foglalkozik, vizsgálják az aktuális ügyeket. Azonnal lépnek, ha valamelyik településen jelentős változás történik.

A megyei főkapitányság idei első féléves teljesítménye is figyelemre méltó: nyomozási eredményességben országos első a megyei főkapitányság. Természetesen tudják, hogy akinek a tyúkjait vagy a kerékpárját, a mobiltelefonját, illetve az elkövetőket nem találta meg a rendőrség, azok más véleményen vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!