Kék hírek, bulvár

2009.09.11. 18:29

Árulkodó DNS Békésben is

Legutóbb a romagyilkosságok kapcsán derült ki, milyen komoly szerepe lehet a nyomozásban a DNS-vizsgálatnak. Békés megyében az utóbbi években két gyilkosság során is sorsdöntő szerepe volt ennek a bizonyítéknak.

G. E.

A több halálos áldozatot is követelő, s a közvélemény kedélyeit jócskán felborzoló, romák ellen elkövetett sorozatgyilkosság elkövetőit egyebek mellett a DNS-vizsgálatnak köszönhetően tudták a rendőrök meggyanúsítani, s előzetes letartóztatásba helyezni.

A halálos támadások helyszínén rögzített minták ugyanis egyeztek a feltételezett elkövetők DNS-profiljával. A legkorszerűbb bűnügyi technikai eljárásnak számító DNS-analízist egyre több bűncselekmény vizsgálata során vetik be a hatóságok.

Hasonló módon sikerült kézre keríteni a békési nyomozóknak egy 2005-ben, Gyomaendrődön történt gyilkosság tettesét. Egy nyári napon saját házában öltek meg egy idős asszonyt. Rablógyilkosság volt, az elkövető ugyanis a lakásban talált készpénzt is magával vitte, úgy menekült el a helyszínről. Ebben az ügyben kiemelkedő jelentősége volt a helyszínen rögzített és a bűncselekmény tettesétől származó DNS-mintának. A későbbiekben ugyanis ez a bizonyíték a rendőrségi és a bírósági eljárásban is alátámasztotta a férfi bűnösségét.

Szintén fontos szerepe volt a DNS-nek egy szeghalmi emberölés nyomozásában is. 2007. február 4-én otthonában több késszúrással gyilkoltak meg egy idős férfit, majd házát is felgyújtották. A bűncselekmény elkövetője a helyszínen hagyta DNS-mintáját, amit a bűnügyi technikusok megtaláltak és rögzítettek. A későbbiekben pedig ezt hasonlították össze a gyanúsított DNS-ével, ami egyezést mutatott.

DNS-minta rögzítésére elviekben minden helyszínen sor kerülhet. A helyszínelők ilyenkor a tárgyakon, illetve a sértetten keresnek az elkövetőtől származó biológiai anyagmaradványt, ami lehet nyál, vér, ondó vagy hámsejt. Leggyakrabban a személy elleni, illetve a szexuális indíttatású bűncselekmények kapcsán kap főszerepet a DNS-analízis — mondta el kérdésünkre dr. Virág Zsuzsánna.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a nyomrögzítés rejtelmeibe is beavatott. Mint megtudtuk, az anyagmaradványt, illetve a DNS-mintát azzal a tárggyal együtt rögzítik, melyen azt megtalálták. Ha ez nem lehetséges, akkor egy speciális mintavevő eszközzel, steril, desztillált vízzel átitatott, tamponos végű pálcikával „veszik le” a mintát.

Vajon ki köteles hozzájárulni ahhoz, hogy a hatság DNS-mintát vegyen tőle? — kérdeztük dr. Virág Zsuzsánnától. A rendőrség sajtóreferense válaszában leszögezte: kisebb megszorításokkal lényegében mindenki. — Amennyiben a gyanúsított a nyomozati eljárásban nem működik együtt a hatósággal, akár elő is vezettethetik, és kényszert is alkalmazhatnak vele szemben. Ha a sértett nem hajlandó DNS-mintát adni, ugyancsak elővezethetik és rendbírsággal sújthatják. Ezek a rendelkezések – bizonyos kivételektől eltekintve — az eljárásban tanúként részt vevő személyekre is vonatkoznak.

Egy idén hatályba lépett törvényi rendelkezés határozza meg azt is, hogy a büntetőeljárás alá vont személyek közül kinek a DNS-profilját kell a hatóságnak rögzíteni és nyilvántartásba is venni. Ezeket a mintákat az országban egyetlen helyen, a budapesti Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézet Hemogenetikai Szakértői Osztályán vizsgálják és tartják nyilván szigorú biztonsági előírások mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!