Kék hírek, bulvár

2009.08.21. 11:11

Romatámadók előzetesben: gratulált az állam- és a kormányfő is

DNS-minta és több más bizonyíték is rendelkezésre áll a romák ellen elkövetett gyilkosságok elkövetésével gyanúsított négy férfi előzetes letartóztatására - jelentette be Bencze József országos rendőrfőkapitány péntek délután rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI

Az altábornagy hangsúlyozta: a rasszista indíték volt a fő prioritás a romák elleni támadásokban. A gyanúsítottakat hajnalban, 2 óra 15 perckor állították elő egy debreceni szórakozóhelyről. A négy, 28 és 42 év közötti férfit a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozása eredményeként fogták el. Őrizetbe vették őket, kihallgatásuk tart.

Bencze József a Rendőrség Igazgatási Központjában tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok, és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján megalapozottan gyanúsíthatóak a bűncselekménnyel.

Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök is gratulált a rendőrségnek a romatámadások gyanúsítottjainak elfogásához.


A gyanúsítottakat csütörtök éjjel Debrecenben fogták el - közölte. Korábban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője elmondta: Debrecenben egy szórakozó helyen fogtak el hat férfit csütörtök éjjel, akik közül öt gyanúsítható a romák elleni támadássorozatban való részvétellel.

A romák sérelmére elkövetett kilenc bűncselekmény során - amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda időközben 120 főre bővített külön egysége folytatott nyomozást - a tettesek összesen 16 lakóházat támadtak meg 11 Molotov-koktéllal, 63 lövést adtak le lakóházakra sörétes és golyós lőfegyverekből. A bűncselekményekben összesen 55 sértett van, hatan meghaltak a támadásokban, öten súlyosabb-könnyebb sérüléseket szenvedtek.
 
A kilenc bűncselekményt tavaly és részben idén követték el: tavaly július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön és augusztus 3-ára virradóra Kislétán.
 
A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, a Nagycsécsen elkövetettben ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket. A felderítés sikere érdekében az eddigi legmagasabb, 100 millió forintos nyomravezetői díjat tűzte ki a rendőrség. A hírügynökség rendőrségi forrásból származó értesülése szerint az elkövetők nem roma származásúak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!