Kék hírek, bulvár

2009.03.25. 16:24

A roma vállalkozó szerint származása miatt verték meg a rendőrök

Roma származása miatti hátrányos megkülönböztetést lát a rendőrök eljárásában a békéscsabai Sajtos József. A szerkesztőségünket felkereső vállalkozó állítja, egy ittas vezetést követő vérvétel után megverték a rendőrök.

F. M.

„Az ittas vezetés tényét nem tagadtam”

Az ügyben a kétgyermekes férfi feljelentést tett a megyei ügyészségen, ám – mint fogalmaz – ezzel együtt is rettegésben él az eset óta. A sajtó az utóbbi hetekben többször tudósított romákat ért támadásokról, attól tart, ez Békéscsabán is megismétlődhet.

— Az ittas vezetés tényét nem tagadtam egy percig sem. Február 21-én este megállítottak a rendőrök közúti gépjármű-ellenőrzésre. A szonda alkoholfogyasztást jelzett, ezért bevittek a kórházba vérvételre. Miután végeztek a vizsgálattal, a rendőrök azt mondták, hogy a kapitányság épületéből ki kell engedniük. Beszálltunk a rendőrségi furgonba, ahol két rendőr nekem esett, ököllel addig ütötték a fejemet, amíg elvesztettem az eszméletemet. A kapitányság aulájában már várt rám az édesanyám. Egyből látta a verés nyomait. Visszavitt a kórházba, ahol elláttak és látleletet vettek a sérüléseimről — beszélt a történtekről Sajtos József.

— Másnap még mindig rosszul éreztem magam és visszamentem a kórházba. Agyrázkódás gyanúja miatt bent tartottak egy éjszakára – mondta a férfi.

„Egy tavalyi eset alapozta meg a rossz viszonyt”

Kérdésünkre, hogy milyen okuk lehetett a rendőröknek a bántalmazásra, elmondta: egy tavalyi eset alapozta meg a rossz viszonyt. Ekkor ugyanis feljelentette a rendőröket az ügyészségen, amiért nem akartak kiszállni házához egy életveszélyes családi fenyegetés miatt. A rendőrség munkatársai ugyanezen ügy okán becsületsértésért jelentették fel Sajtos Józsefet. Az eljárás most is tart.

— A tavaly nyári nézeteltérés óta rám szálltak a rendőrök. Már többször megállítottak a városban autóval, és összesen mintegy 200 ezer forint értékben szabtak ki bírságot a legkülönbözőbb indokokkal. Attól tartok, hogy a családom issza meg a levét, ha ez így folytatódik tovább. A médiában nap mint nap lehet újabb híradást hallani arról, hogy a romákat milyen fenyegetések, bántalmazások érik. Úgy vélem, hogy ha nem lennék roma származású, nem szálltak volna rám a rendőrök és főleg nem fajulhatott volna idáig ez az ügy.

A főügyészség folytatja le az eljárást

Megkerestük a főkapitányság sajtóreferensét. Albert István elmondta, az eljárást a főügyészség folytatja le, így nyilatkozni is ők tudnak az ügyről.

Hamarosan eredmény várható a Sajtos József feljelentése alapján megindított nyomozásban — nyilatkozta dr. Futó Sándor, az eljárást lefolytató Békés Megyei Főügyészség sajtószóvivője. A panaszos képviseletében bekapcsolódott az ügybe dr. Petneházi Zsigmond, a Roma Antidiszkriminációs Hálózat Békés megyei ügyvédje. Elmondta, a törvény értelmében önmagában már az hátrányos megkülönböztetésnek minősül, ha valakit lecigányoznak. Ebben az esetben azonban – a panaszos szerint – ennél többről van szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!