Kék hírek, bulvár

2008.08.11. 17:36

Kerékpárosok a halálzónában – szaporodó biciklis balesetek Békésben

„Elém kanyarodott. Próbáltam el rántani a kormányt de nem tudtam” — írta lapunkon hozzászólásában az a sofőr, aki szombaton teherautójával egy biciklist ütött el. A hétvégén két tragikus kerékpáros baleset történt megyénkben.

F. M.

Fél óráig küzdöttek a mentők a helyszínen annak az 58 éves békéscsabai asszonynak az életéért, akit egy teherautó gázolt el szombat reggel háromnegyed hétkor Békéscsabán, az Orosházi út végén. Az asszony éppen munkába ment — írták kollégái a cikkhez érkezett hozzászólások között, ahol „megszólalt” a sofőr is. Elmondta, tisztán látta a biciklist és a záróvonal ellenére úgy ítélte, biztonsággal meg tudja előzni, de ekkor a hölgy elé kanyarodott.

A baleset körülményeit egyelőre szakértők bevonásával vizsgálja a rendőrség. Szintén nem zárult le még a vizsgálat a vasárnap délelőtti gyulai halálos baleset ügyében. Valamivel 10 óra előtt a kerékpárútról hajtott ki a Dobozi útra egy 71 éves férfi elektromos kerékpárjával. A nyomozás eddigi adatai alapján az idős férfi valószínűleg nem kellő körültekintéssel kanyarodott ki, amikor ütközött az arra haladó Opel Astrával. A kerékpárost életveszélyes állapotban szállították kórházba, ahol kora este belehalt sérüléseibe.

A bicikliseket nem védi karosszéria

Szinte nincs olyan nap, hogy ne sérülne meg biciklis a megye útjain. Ennek okáról és a megelőzés lehetőségeiről kérdeztük Pardi Ildikót, a megyei rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési csoportvezetőjét.

— A biciklisek eleve védtelebbek, hiszen az autósokkal szemben őket nem övezi karosszéria. Az idősebb korosztály esetében pedig könnyebben végződik súlyos sérüléssel, vagy akár halállal egy olyan baleset, amit a fiatalabbak akár néhány véraláfutással, horzsolással megúsznak — hangsúlyozta Pardi Ildikó. Hozzátette, elektromos biciklivel jóval nagyobb sebességet tudnak elérni az idős emberek, mintha maguk hajtanák a kerékpárt.

Hosszabb reakcióidő, tompább érzékelés

A nagy sebesség mellett beszűkül a figyelem, kevesebb idő marad a körültekintésre, ami, kiegészülve az idősekre jellemző életkori sajátosságokkal — mint például a hosszabb reakcióidő, tompább érzékelés —, mind hozzájárul ahhoz, hogy gyakrabban válnak közlekedési baleset áldozataivá.

— Ahhoz, hogy valaki biciklisként részt vegyen a forgalomban, nem szükséges KRESZ-vizsga — tette hozzá Kékegyi Zsolt, városi baleset-megelőzési előadó. — Kevesen tudják például, hogy lakott területen kívül főútvonalon kerékpáros nem kanyarodhat balra. Le kell szállni a bicikliről és gyalogosként áttolni a túloldalra. A kerékpáros balesetek döntő többsége egyébként az elsőbbség meg nem adása miatt történik meg. Ide tartoznak azok az esetek is, amikor valaki nem kellő körültekintéssel kapcsolódik be a forgalomba, illetve a zebrán áthajtás. A gyalogos-átkelőhelyen ugyanis nincs elsőbbsége a kerékpárján ülő biciklisnek.

Sajnos, ebből is származott már több haláleset a megyében.
A tragédiák elkerülésére — a KRESZ betartása mellett — a körültekintő, egymásra odafigyelő közlekedési morál követésében látja a megoldást a két rendőrtiszt. Pardi Ildikó elmondta, a helyes közlekedési szokások kialakítására komoly figyelmet kell fordítani már kisiskolás korban. Az iskolai oktatás mellett döntő jelentőségű a szülői példamutatás. Hiába mondja az édesapa, édesanya, hogy gyermeke szálljon le a zebrán a bicikliről, ha ő maga nem tesz így. A gyerek a rossz példát is követi.

Világítás, prizma, csengő, mellény — mind kötelező

A rövidülő nappalok miatt ismét érdemes felhívni a figyelmet a láthatóság fontosságára — hangsúlyozta Pardi Ildikó. A KRESZ kötelezően előírja a kerékpárosok számára az első és hátsó világítás mellett a fényvisszaverő prizmák használatát. Az első kerékre szerelt macskaszem révén kanyarodáskor is könnyen észrevehető marad a biciklis. Az alapfelszereltségéhez a csengő is hozzátartozik, külterületen sötétedés után pedig láthatósági mellényt kell viselni.

 

Címkék#balesetek
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!