Kék hírek, bulvár

2008.06.25. 18:00

Mire figyeljünk, ha nyáron közlekedünk?

Magyarországon a gépjárműbalesetek legfőbb oka a gyorshajtás, az elsőbbségi és kanyarodási szabályok megszegése. A kerékpáros- és gyalogosbalesetek többnyire a figyelmetlenség, illetve a láthatóságra vonatkozó szabályok megszegése miatt következnek be.

BEOL

A nyári szabadságok megkezdésével ráadásul nő több, a határ és az üdülőhely irányába tartó közút terheltsége — figyelmeztet nemrégi kiadott sajtóközleményében a rendőrség. A jelentős forgalom miatt és az útfelújításokból adódóan rendszeresek a torlódások. Mindezek, valamint a kedvezőtlen meteorológiai hatások türelmetlenebbé teszik a járművezetőket. Pedig fontos a koncentráció.

A vakáció miatt a gyermekek jelenlétével fokozottan kell számolni a közutakon. Az utóbbi időben jellemző, hogy sok gyalogos figyelmen kívül hagyja a közúti jelzéseket, illetve a kijelölt gyalogos-átkelőhelytől távolabb próbál átkelni az úttesten. Sokszor túlságosan bíznak védettségükben, figyelmetlenül lépnek az úttestre, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közeledő jármű távolságát és sebességét.

Másik jellemző probléma, hogy takarásból lépnek az úttestre, esélyt sem hagyva a járművezetőknek a megállásra. Figyeljünk jobban az út melletti területre is — int óvatosságra tájékoztatójában a rendőrség. Ha gépjárművel hosszabb útra megyünk, többször álljunk meg rövid időre pihenni, és mindig legyen kellő hőmérsékletre lehűtött ivóvíz vagy ásványvíz a kocsiban.

A nyár még csak most kezdődött, és a forgalom várhatóan tovább fog növekedni. Ezért a rendőrség arra kéri a közlekedőket, figyeljenek egymásra, legyenek partnerek a közlekedésben és tartsák be a szabályokat.

Címkék#balesetek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!