Kék hírek, bulvár

2008.01.13. 16:51

Milyen lenne a 17 éves Szathmáry Niki? - tíz éve tűnt el a gyulai lány

A hét és fél éves gyulai kislány, Szathmáry Nikolett aznap reggel szokás szerint elindult édesanyjával a közeli iskolába. Elsős kislányát édesanyja, mint mindig, elkísérte az osztályteremig. Az a nap, 1998. január 14-ének szerdája átlagosnak indult.

Sz. M.

Nikit édesanyja reggel felkeltette, segített neki felöltözni, befonta a haját. A kislány megitta a kakaóját és elindultak. Nem volt hideg a januári nap, Niki még egy szál papatyit is szedett iskola után a néptánctanárjának. Ezt a kislány édesanyja már csak hallomásból tudja, hiszen Niki a néptáncóráról, a művelődési központból nem érkezett haza. Sem aznap, sem másnap, és soha többé. Nikit nem látta már a mamája élve, csak holtan, amikor három év múlva, 2001. február 20-án megtalálták testét egy zsákban a gyulai csatornapartra dobva. Niki tíz éve, ezen a napon tűnt el. Családja emléksétára vár mindenkit.

Szathmáry Sándorné, Nikolett édesanyja olykor elképzeli, milyen lenne most 17 és fél éves nagylánya. Amikor a kislány holttestét 2001. február 20-án véletlenül megtalálták nádvágók a gyulai csatornaparton, reménykedtek, hátha nem Niki. Aztán jött a DNS-eredmény, ő az áldozat. Niki eltűnésének tizedik évfordulóján, hétfőn délután 16 órakor a művelődési központhoz vár a kislány családja mindenkit, aki emlékezni szeretne, mécsest gyújtanak és elkísérhetik őket a törökzugi ABC-ig. Itt látták utoljára élve Nikit 1998. január 14-én 16 óra tájban.

Nikit eltűntként keresték, míg meg nem találták holttestét. Megyénkben a legtöbb gyermek és fiatalkorú gyermekvédelmi intézetből megy el. Több mint felük egy-két napon belül előkerül, egy hónapon belül szinte mindenki. Tavaly 3 hónapon belül mindenkit megtaláltak.
 
Gyermekgyilkosságok hosszú évekre visszamenően elvétve fordultak elő. Dr. Hajdú Antal 1980-tól dolgozik a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon, emlékezete szerint szülés utáni gyermekölés évente egy-két esetben fordult elő, de ez a szám is egyre csökkent. Évekkel ezelőtt Sarkadon, az anya zavart elmeállapotban hat hónapos gyermekét a csatornába dobta. A kilencvenes évek elején kishúgát ölte meg egy magát sátánistának valló tizenéves fiú. Annak is jó tíz éve már, hogy szerelemféltésből egy férfi kiirtotta a családját.

A gyulai Niki eltűnése és halála megrázta a rendőröket, hiszen gyerek volt az áldozat. Dr. Hajdú Antal megyei bűnügyi igazgatói irodájában ott volt és most a békéscsabai rendőrkapitányi irodájában is ott van Niki arcképe — emlékeztetőül adósságukra. A rendőrezredes a kislányt majdnem családtagnak tekinti. Ha hasonló bűncselekmény történik valahol vagy Gyulán gyereket bántanak, a rendőrök második gondolata Niki. Számba veszik, az elkövető mit csinált 1998-ban, nem lakott-e Gyulán éppen vagy nem járt-e itt kórházban, átutazóban.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a korábbi másfél millió forint összegű, részben visszavont nyomravezetői díjakat 2003-ban 3 millió forintra emelte. Máig érvényben van. A megye rendőrsége tovább kutat az ismeretlen elkövető után. Elképzelésük van, de a bizonyíték a gyanúvá emeléshez is kevés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!