Kék hírek, bulvár

2007.10.10. 19:32

Nagy balhék nincsenek, de összezördülések előfordulnak a hajléktalanszállókon

A gyulai hajléktalanszállón az egyik nő a közelmúltban arra kényszerítette szobatársát, hogy adja át értékeit. Bár a hasonló esetek egyáltalán nem mindennaposak, összezördülések azért elő-előfordulnak.

P. G. - Sz. M.

Nem gyakoriak a nézeteltérések — mondta elöljáróban Horváth Géza, a gyulai Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Gyulai Szociális Központjának intézményvezetője. A szabály egyszerű, a szolgáltatást nem kötelező igénybe venni, de ha valaki él a lehetőséggel, köteles a házirendet betartani. Összezördülések azonban ennek ellenére előfordulnak. Horváth Géza szerint a társadalmi feszültség begyűrűzik a hajléktalanszállókra is: nagyobb a szegénység, és a közösségi élet szabályainak rovására nő az öntörvényűség.

A megye valamennyi hajléktalanszállóján készülnek a télre. Gyulán majdnem másfél millió forintot nyertek egy pályázaton, amit a téli ellátásra, utcai segítségnyújtásra fordíthatnak. Emellett novembertől március végéig a megye egész területén krízisszolgálatot látnak el a hajléktalanok segítésére. Békésen is kiemelten figyelnek a fedél nélkül élőkre, s ugyanez a helyzet a megyeszékhelyén is.

Békésen elsőre valószínűleg nem sokan mondanák meg a hagyományos külsejű kertes házakról, hogy ott hajléktalanok élnek. Az elülső épületben a családok átmeneti otthona található, szépen rendezett, tiszta szobákkal. Az ingatlanhoz néhány éve csatolták a nappali melegedőt, ahol főzési, mosási, tisztálkodási lehetőséggel várják az otthon nélkül élő embereket, ugyancsak nagyon kulturált környezetben. A női szálló közelében felállított pad mellett egy férfi és egy nő beszélget kedélyesen.

Mária — nevezzük így a nőt — szeptember végén vált el a férjétől, a nyugdíjából pedig képtelen volt kifizetni az albérletet. Így lányával együtt beköltözött az átmeneti otthonba.

— Nem könnyű a beilleszkedés, hiszen mindannyian mások vagyunk, de hiszem, hogy sikerül innen kikerülnünk — mesélte. Beszélgetőpartnerének hat év után sikerült új életet kezdeni. — Miután elváltam a feleségemtől, képtelen voltam egyedül boldogulni. Végül hat, itt eltöltött év után sikerült állást, majd albérletet szereznem egy közeli kisközségben. Nem volt könnyű itt élni, akadtak veszekedések, de számos barátot is sikerült találnom, velük ma is tartom a kapcsolatot — emlékezett vissza a férfi.

Kísérőnk, Baloghné Balázs Ágnes, a nappali melegedő vezetője elmondta, hogy általában az új lakók beköltözésekor alakulnak ki kisebb konfliktusok, ők ugyanis nem mindig tisztelik a tulajdont, de nagyobb ellentétek nincsenek. A házirend ugyanakkor szigorú, de emberséges, és aki többször vét ellene, annak mennie kell. Ebben nagyon következetesek Békésen. A szociális szakemberek folyamatosan figyelik a három szállón élőket — külön épület szolgálja a férfiakat, a nőket és a családokat. Az állandó beszélgetések mellett belső foglalkoztatással is segítik az otthon lakóit.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!