Kék hírek, bulvár

2007.10.29. 18:11

Hétköznapi horror: marhafejtől a lótetemig

Néhányan az éj leple alatt a dögtelep bejáratában hagyják elhullott állatuk tetemét, mások az árokszélen szabadulnak meg tőle. A békéscsabai önkormányzat mindkét esetben feljelenti a tetteseket.

BEOL

A szag és a látvány sem kellemes. Egy nemrég levágott tehén feje és zsigerei hevernek az árokparton, alatta hetek, talán hónapok óta enyésző állati tetemek. Mezőmegyeren az egyik öntözőcsatorna partját használja valaki illegális állatihulla-lerakóhelynek. A szerkesztőségünkbe telefonáló olvasó elmondta, több mint egy éve rendszeresen kihordja valaki a lakott területtől körülbelül egy kilométerre fekvő, eldugott csatornapartra a dögöket. A környék kutyáit odavonzza a hús szaga, széthordják a zsigereket.

Idén eddig két alkalommal tett a békéscsabai önkormányzat feljelentést ismeretlen elkövetők ellen állati hullák illegális lerakásáért — tudtuk meg Makszin Andrástól, a városi közterület-felügyelők csoportvezetőjétől. Számoltak már fel illegális lerakóhelyet is, de nem ez a dögöktől való megszabadulás tipikus formája. Leggyakrabban a dögtelep bejáratában hagynak tetemeket.

— Megvárják a nyitvatartási idő végét, és amikor már egy lélek sincs a közelben, otthagyják a dögöt az ajtóban, legutóbb egy lovat találtak reggel. Az elhullott állat bőréből, előrelátó módon, kivágta a tettes az azonosító jelzést, de a feljelentést megtettük — mondta el Makszin András.

Pedig Békéscsabán a szállítás és megsemmisítés tényleges költségének töredékéért szabadulhatnak meg a lakosok az állati hulláktól. A gyepmesteri telep mellett működő dögkút a lakosságtól 10, a cégektől 20 forintos kilogrammonkénti áron veszi át a tetemeket. A szállítás és megsemmisítés költsége kilónként 70—80 forintba kerül, amit a megyében működő önkormányzatok többsége teljes egészében a tulajdonosra hárít.

Az állati tetem és annak részei veszélyes hulladéknak minősülnek, és ezek illegális lerakásáért akár öt évig tartó szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság — nyilatkozta dr. Virág Zsuzsánna, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Aki gondatlanságból követi el a bűntettet, azt enyhébb esetben közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel sújtják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!