Kék hírek, bulvár

2007.10.18. 17:05

Dunántúlon bujkáltak a milliárdnyi tartozást felhalmozó csabai cég vezetői

Egy békéscsabai székhellyel rendelkező cég került a napokban a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozó Hivatalának célkeresztjébe. A szervezet Békés megyei osztálya által folytatott nyomozás során kiderült, hogy a többek között üzemanyag-kiskereskedelemmel, autópálya-építéssel és barnakőszén-bányászattal foglalkozó cég egy másik gazdasági társasággal szemben 500 millió forintos tartozást halmozott fel. Ahelyett, hogy a veszteséges gazdálkodást felszámolták volna, gibraltári off-shore cégeknek adták el üzletrészüket.

M. P. M.

Első lépésként gibraltári off-shore cégeknek értékesítette veszteséges üzletének 50 százalékát az a békéscsabai székhelyű eladósodott vállalkozás, amelynek vezetőit a napokban fogták el a vámnyomozók.

Az üzletrész eladása után, tőke bevonása nélkül az eladósodott cég vezetői két másik cégben 80—80 százalékos részesedésre tettek szert úgy, hogy a társaságok korábbi tulajdonosaitól egy-egy forint vételárért vásárolták meg az üzletrészeiket. Az egyik cég esetében a 40 millió forint névértékű tulajdonrészből 32 millió forint névértékűt, a másik cég esetében a 3 millió forint névértékűből 2,4 millió forint névértékűt vásároltak meg egy-egy forintért.

Az üzletrész-átruházási szerződésekbe a felek belefoglalták, hogy a szerződéseket nem támadhatják meg a feltűnő értékaránytalanság miatt. Később ezeket a tulajdonrészeket tovább értékesítették egy, a Holland-Antillákon bejegyzett érdekeltségű off-shore cégnek.

A nyomozás során beszerzett bizonyítékok szerint az eladósodott – többek között üzemanyag-kiskereskedelemmel, autópálya-építéssel és barnakőszén-bányászattal foglalkozó cég – vezetői a hitelezőknek nem fizettek, és a hitelezők igényeinek kielégítését azáltal hiúsították meg, hogy a fizetésképtelenné válás látszatát színlelt ügyletek kötésével idézték elő. A vagyont pedig más vállalkozásaikba és magánszemélyeknek mentették át. A hitelezői igények meghaladják az 1 milliárd 200 millió forintot, ezért az elkövetők a hitelezők elől megpróbáltak elbújni, elérhetetlenek voltak.

A vámnyomozók azonban a cégvezetők tartózkodási helyét beazonosították, a Dunántúlon találtak rájuk egy kis faluban. Az elkövetőket gyanúsítottként hallgatták ki, csődbűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

M. P. M. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!