Hírek

2013.04.22. 10:11

Mesterházyt meglepte, hogy Bajnai elutasította a tárgyalást

Mesterházy Attilát meglepte, hogy Bajnai Gordon nemet mondott a hétfői egyeztetésre, és az MSZP-elnök megismételte az azonnali tárgyalásokra tett múlt heti indítványát.

MTI

Mesterházy Attila honlapján megjelent közleményében úgy fogalmaz: "az ország progresszív része megoldásra vár. Tárgyaljunk! Kezdjük holnap!"
   
Hangsúlyozza, hogy az MSZP már tavaly novemberben egyértelmű ajánlatot tett valamennyi ellenzéki pártnak és szervezetnek. Ez az ajánlat egy világos menetrendet vázolt. Leszögezi, hogy az MSZP egyetlen percig sem törekedett "külön csapat" létrehozására, nem kötött senkivel külön választási szövetséget, mert a legszélesebb együttműködésben hisz.
   
"Megítélésem szerint és, ami fontosabb a kormányváltást akaró demokraták  szerint sincs oka annak, hogy tovább húzzuk az időt, hogy tovább taktikázgassunk és, hogy további két hónapot elvesztegessünk. Az MSZP készen állt és készen áll az ellenzéki összefogásra vonatkozó tárgyalásokra" - fogalmaz. Emlékeztet rá, hogy pénteken azt kezdeményezte, "a három mérhető támogatottsággal rendelkező és együttműködésre hajlandó ellenzéki párt képviselői ne két hónap múlva, hanem már hétfőn kezdjék meg a tárgyalásokat". " Meglepetésemre Bajnai Gordon ismét nemet mondott. Így viszont érthetetlen számomra miért most került bejelentésre a javaslat" - írja a pártelnök.
   
"Ezért újra azt javaslom, hogy mivel az alapkérdésekben egyetértünk, ne húzzuk tovább az időt! Ha a szándék megszületett és kimondatott, felesleges júniusig elodázni a megvalósítást" - fogalmaz Mesterházy Attila.
   
Bajnai Gordon június 16-át jelölte meg a tárgyalások megkezdésének új időpontjaként, az MSZP elnöke azonban zárójelben megjegyzi, hogy június 16-a tragikus történelmi nap, Nagy Imre kivégzésének napja, ezért talán nem a legalkalmasabb szimbolikus dátuma a tárgyalások megkezdésének.
   
Az Együtt-PM szövetség vezetője pénteken kezdeményezte, hogy az MSZP által korábban javasolt év végi, jövő év eleji megállapodás helyett pártja már nyáron - júniusban - kezdje meg a tárgyalásokat és őszre hozza tető alá az egyezséget a szocialista párttal.
   
Mesterházy Attila MSZP-elnök ugyancsak pénteken erre úgy reagált: ne várjanak még két hónapot, hanem már jövő hétfőn üljenek egy asztalhoz a szocialisták, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció képviselői.
   
Bajnai Gordon ezt követően újságíróknak úgy nyilatkozott, ahogy az év végi megállapodást későinek, úgy a jövő heti tárgyaláskezdést korainak tartja. Szerinte tavasszal az a pártok feladta, hogy programjukat megismertessék a választókkal, e nélkül ugyanis nem lehet megfelelően előkészíteni a közös programról majd jelöltállításról szóló tárgyalásokat.


   
Kérdésre válaszolva elmondta, kitart amellett is, hogy a demokratikus ellenzék két legerősebb pártja - az MSZP és az Együtt-PM - kössön megállapodást. A Demokratikus Koalíció szerepét firtató kérdésre hozzátette: látható, hogy az MSZP körül kialakulóban van egy szövetségi rendszer, ezért tisztázni kell, melyek azok a szervezetek, amelyekkel választási együttműködést akar kötni az MSZP, és melyek, amelyekkel közös kormányzást terveznek a szocialisták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!