Hírek

2012.12.09. 09:43

Ma választ Románia

Helyi idő szerint reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek Romániában, ahol vasárnap egyfordulós egyéni választókerületes voksoláson döntenek a polgárok a kétkamarás parlament összetételéről.

BAMA

A szavazatarányos pártképviseletet biztosító választáson 315 képviselői és 137 szenátori választókerületet jelöltek ki. 

Belföldön mindenki csak az állandó lakhelye szerinti szavazóhelyiségben adhatja le voksát. A parlament négy képviselője és két szenátora a külföldön élő román állampolgárok képviseletében jut mandátumhoz: rájuk az ideiglenes vagy állandó külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárok voksolhatnak. 

Magyarországon a román külképviseleteken (Budapesten a nagykövetségen, és a Román Kulturális Intézetben, Szegeden és Gyulán a román főkonzulátuson) szavazhatnak a román állampolgárok. Ehhez magyarországi regisztrációs igazolást, állandó tartózkodási kártyát, bevándorlási engedélyt, letelepedési engedélyt, vagy magyarországi lakcímet tartalmazó román áttelepedési útlevelet kell felmutatniuk.

A voksolás mindenütt helyi idő szerint 7 és 21 óra között zajlik. A választói névjegyzékben szereplő 18 millió 250 ezer választópolgár számára belföldön 18 500, külföldön pedig több mint 300 szavazóhelyiséget rendeztek be. A romániai választásokon 12 párt és pártszövetség több mint 2400 jelöltje indul.

A romániai választásokon négy közvélemény-kutató cég készít országos exit pollt. A választóhelyiségekből távozók nyilatkozatai alapján készülő becslést a vasárnap esti urnazáráskor ismertetik. 

Az első részeredményeket hétfő délelőtt teszi közzé az országos választási iroda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!