Hírek

2012.09.12. 21:40

Nem indul eljárás Skywalker ellen

A rendőrség nem indít eljárást azzal a hallgatóval szemben, aki szerdán egy fegyvernek látszó tárggyal, mint utóbb kiderült, egy játék pisztollyal ült be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyik előadására.

MTI

 Az egyetemet kiürítették, a fiatalt a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei fogták el. A Fidesz szerint a TEK a pécsi lövöldözés után jól járt el, az MSZP és a Jobbik viszont bírálta a TEK főigazgatóját.

Szerda délelőtt kiürítették a BME-t, miután egy diák fürdőköpenyben ült be az egyik előadásra, majd fegyvert - mint utóbb kiderült játék pisztolyt - tett ki a padra.

Pokol György, a kar dékánja az MTI tudósítójának a rendőrségi akció után elmondta: már tartott az előadás, amikor a hallgató "furcsa öltözékében" beült a terembe. Mellette ülő két társa vette észre a "fegyvert". Szó nélkül kimentek az előadóból, hogy értesítsék az egyetem rendészetét. A dékán rendkívül súlyos fegyelmi ügynek minősítette az esetet.

Hornyánszky Gábor, a vegyészmérnöki kar dékáni hivatalának vezetője elmondta: az intézményben éppen egyetemi napok vannak. A rendezvény honlapján elérhető információk szerint az eseménysorozaton egyebek mellett különböző zenei programok és kiállítások várják az érdeklődőket.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az MTI-nek elmondta: a fiatal férfit még a Műegyetem egyik termében elfogták a terrorelhárítók. "Teljesen élethűnek" tűnt a pisztoly - tette hozzá, és a padra tett fegyverről készült fotót telefonján meg is mutatta az újságíróknak. A fekete pisztoly egy Parabellumra hasonlított.

Bényi Mónika, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője kora délután azt mondta: a 22 éves A. Ádám ellen garázdaság miatt indít eljárást a XI. kerületi rendőrség, amely lefoglalta a fekete, élet kioltására nem alkalmas, fegyvernek látszó tárgyat.

Pap Judit, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletének vezetője az esti órákban tartott sajtótájékoztatón azt közölte, hogy a fiatal nem követett el bűncselekményt, a hallgatót tanúként hallgatták ki, majd hazaengedték.

Az eset további körülményeit a XI. kerületi rendőrkapitányság vizsgálja. Pap Judit hozzátette: a fiatal nagyon sajnálja a történteket, illetve - elmondása szerint - nem gondolta, hogy cselekedete ilyen lavinát indít majd el.

Szakács Attila igazságügyi fegyverszakértő elmondta: a lefoglalt fegyver nem minősül lőfegyvernek, megszerzéséhez és tartásához nem szükséges engedély, azonban külsőleg arra hasonlít, ezért "közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek" minősül.

Egyetemi hallgatók a sajtónak elmondták: a fiatalnál fénykard is volt, társaival Star Wars-féle filmjeleneteket forgattak a gólyabulira.

A Jobbik szerint Hajdu János, TEK vezetője szerdai "műegyetemi akciójával" újabb bizonyítékát adta alkalmatlanságának, és távoznia kell a szervezet éléről. Az MSZP gratulált a TEK vezetőjének, amiért szerda délelőtt "jelentős összegeket nem kímélve a Budapesti Műszaki Egyetemen elfogták Luke Skywalkert". 

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője az MSZP közleményére úgy reagált: súlyos felelőtlenség viccet csinálni az emberek biztonságából, elbizonytalanítani az embereket abban, hogy ha baj van, számíthatnak a rendőrség gyors és hatékony segítségére.

A történteket felidézve kifejtette: egy furcsa öltözetű diák fegyvernek látszó tárggyal bement egy tanterembe, ott riadalmat okozott, erre rendőrök és kommandósok kivonultak a helyszínre. Tették a dolgukat - mutatott rá Selmeczi Gabriella, aki szerint a pécsi lövöldözés után ez a minimum elvárható.

A TEK az MTI-hez este eljuttatott közleményében kiemelte: "tréfásnak, viccesnek beállítani a történteket több mint felelőtlenség". A TEK minden bejelentést komolyan vesz, nincs lehetősége és ideje mérlegelni olyan esetekben, amikor emberéletek lehetnek veszélyben - tették hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!