Hírek

2012.02.28. 10:53

Semmit sem javult a foglalkoztatás

Tavaly november és 2012. január között a munkanélküliek létszáma 475 ezer fő volt, ami lényegében megegyezett az előző év azonos időszakival, a munkanélküliségi ráta 11,1 százalék.

MTI

A Központi Statisztikai Hivatal munkaerő-felmérésének adatai alapján a munkanélküliek 475 ezer fős létszáma az egy évvel korábbihoz képest lényegében nem változott. A teljes megfigyelt sokaságra vonatkozó munkanélküliségi ráta 0,1 százalékpontos csökkenése mintavételi hibahatáron belüli. A stagnálás ellenére a munkanélküliek összetételének változása következtében a nők munkanélkülisége - a válság előttihez hasonlóan - ismét magasabb volt a férfiakat jellemző értéknél, amely elsősorban a férfiak javuló munkaerő-piaci pozíciójának az eredménye.

2011. november és 2012. januárban a 15-74 éves férfi népességből 255 ezren voltak munkanélküliek, 9 ezerrel kevesebben, mint az előző év azonos időszakában, s ezzel munkanélküliségi rátájuk 0,5 százalékponttal, 11,0 százalékra csökkent. A nőket a vizsgált időszakban 220 ezer fős, 11,1 százalékos munkanélküliség jellemezte, ami 0,4 százalékpontos növekedésnek felelt meg.

A munkanélküliek 16,5 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 27,1 százalékos munkanélküliségi rátája 1,7 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.
   
A 25-54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája egy év alatt 0,3 százalékponttal 10,1 százalékra csökkent. A munkanélküliek 47,0 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,5 hónap volt.

A munkanélküliség kezelésére szolgáló eszközrendszer működtetésére és értékelésére kialakított adminisztratív nyilvántartásból származó adatok szerint 2012. január végén 648,4 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma, ez 5,2 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!