Hírek

2011.11.12. 22:44

Nyomozás a brüsszeli és a bécsi külképviselethez kapcsolódó ingatlanügyekben

Százmilliós sikkasztás, illetve hűtlen kezelés miatt indított nyomozást a rendőrség a brüsszeli külképviselet részére bérelt, de 2009-ben hónapokig igénybe nem vett épület ügyében, valamint azért, mert a bécsi nagykövetséghez tartozó lakások felújításánál a gyanú szerint túlszámlázás történt - tudta meg az MTI Hírcentrum szombaton.

MTI

A külügyi vezetőket érintő ügyben Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos fordult a hatóságokhoz - hangzott el az MTV Híradójában.
   
A brüsszeli magyar állandó képviselet felújított épületét 2010 januárjában avatták. Az irodaházat - Faller Jenő a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány külügyi szakállamtitkára, volt szófiai nagykövet közvetítésével - Bulgáriától bérelte akkor már egy éve a Külügyminisztérium - hangzott el. A feljelentés szerint a bérelt irodaház 2009 januárja és októbere között üresen, kihasználatlanul állt, ami a feleslegesen kifizetett bérleti díjak miatt legalább 65 millió forint többletkiadást jelentett a minisztériumnak.
   
Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője azt közölte: jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanújával folytatnak eljárást az ügyben, jelenleg ismeretlen tettes ellen.
   
A rendőrség vizsgálja a bécsi magyar nagykövetséghez tartozó szolgálati lakások felújításának körülményeit is. A gyanú szerint a képviselet volt gazdasági igazgatója az elvégzett munka értékének többszörösét igazolta és fizette ki a vállalkozónak, amivel 40 millió forint kárt okozott. A feljelentésben az is szerepel, hogy a munkát végző cég a követségi lakások felújításával párhuzamosan a gazdasági igazgató saját családi házát is felújította - hangzott el az MTV Híradóban.


   
Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya sikkasztás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettessel szemben. Hozzátette: jelenleg az adatok beszerzése, értékelése, elemezése folyik.
   
Az MTI Hírcentrum úgy tudja, hogy az ügy lehetséges érintettjei közül a volt szakállamtitkár már nem dolgozik a Külügyminisztériumban, a bécsi külképviselet korábbi gazdasági igazgatója pedig most a berlini magyar nagykövetség gazdasági vezetője.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!