Hírek

2011.07.22. 11:44

Egymillióval csökkent Lengyelország népessége

Csaknem kétmillió lengyel keresett boldogulást Nyugaton Lengyelország 2004. május 1-jei EU-csatlakozása óta, és közülük legalább egymillió soha nem is szándékozik hazatérni - írta pénteken a Dziennik Gazeta Prawna című lengyel napilap.

MTI

Hivatalos statisztikai adatok szerint 2009-ben 1,9 millió lengyel tartózkodott tartósan külföldön, de a lengyel statisztikai hivatal (GUS) adatai alábecsülik a valóságos számot, amit alátámasztanak a brit és az ír statisztikák is.

Valószínűbb, hogy jelenleg mintegy 2,4 millió lengyel él külföldön, és ezeknek a fele már nem is szándékozik hazatérni - mondta a lapnak Krystyna Iglicka, a Nemzetközi Kapcsolatok Központjának (CSM) munkatársa. A tartósan külföldön tartózkodó lengyelek 75 százaléka a GUS adatai szerint is már több mint egy éve választott hazájában él.
   
Az ENSZ álláspontja szerint az ilyen tartósan külföldön élő személyeket a tartózkodási ország népességéhez kell számítani. Ily módon Lengyelország lakossága nem a hivatalosan megadott 38,2 millió, hanem csak 36,8 millió vagy még ennél is kevesebb - mondta Iglicka.
   
A külföldön élő lengyelek közül sokan nagyszerűen boldogulnak, cégeket alapítanak, továbbképzik magukat, tanulnak. Lengyelországban nem látnak olyan változásokat, amelyek miatt érdemes lenne visszatérniük.

47 százalékuk ráadásul fiatal, 20-34 éves, sokan közülük most alapítanak családot, születnek gyerekeik. És külföldön jóval bőkezűbb a családtámogatási rendszer, mint Lengyelországban, nem beszélve a fizetések közötti jókora különbségről. Egyre többen végleg letelepednek új hazájukban, ingatlant vásárolnak.
   
A gazdasági válság sem késztette hazatérésre a lengyeleket. A GUS adatai szerint csupán 340 ezren jötek vissza Lengyelországba. Hazatérés helyett inkább más külföldi országokba költöznek, amelyeket kevésbé érint a válság, például Norvégiába, Svédországba, Hollandiába.
   
Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy hathatós intézkedésekre lenne szükség a lengyel fiatalok otthon tartására. Minél többen távoznak ugyanis, annál több idős korú jut egy aktív dolgozóra. Ezért a következő nemzedékekre nagyobb adóteher nehezedik majd a nyugdíjasok növekvő száma miatt. Ez pedig a fiatalokat még inkább emigrációra késztetheti, és az ország fokozódó elnéptelenedéséhez vezet.
   
De pozitív hozadéka is van az emigrációnak: az elvándorlás az elmúlt években tehermentesítette a lengyel munkaerőpiacot. Ennek köszönhetően nem öltött gigantikus méreteket a munkanélküliség, amely 3,5 millió helyett jelenleg 1,9 millió embert érint. Az emigránsok ráadásul nagy mennyiségű készpénzt utaltak haza - 2004 óta 110 milliárd zlotyt (1 zloty kb. 70 forint) -, ami kedvező hatással járt a lengyel gazdaság fejlődésére.

Nem beszélve az értékes tapasztalatok megszerzéséről, idegen nyelvek és az üzleti világban való érvényesülés módjainak elsajátításáról - írta a Dziennik Gazeta Prawna.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!