Hírek

2011.07.28. 15:14

Bíróság ítélhetné el az adóssághalmozókat

Jogi felelősségre vonást szeretne a Fidesz az államadósság növekedéséért, Szijjártó Péter szerint Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai miatt vagyunk eladósodva.

MTI

A Fidesz kezdeményezni fogja, hogy a parlament alkotmányügyi, valamint számvevőszéki bizottsága vizsgálja meg, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet lehetőséget ad-e az államadósság növelése esetében a jogi következmények és felelősség megállapítására.
Szijjártó Péter újságíróknak azt mondta: ha erre nincs lehetőség, akkor kérni fogják, hogy a két testület gondoskodjon arról, hogy "a jövőben ez így legyen". Mint mondta, erre különös alkalmat ad az új alaptörvény elfogadásából adódó jogszabály-alkotási kötelezettség.
   
A 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság a politikai mellett a jogi felelősség megállapítását is szükségesnek látja, az erről szóló jelentés elfogadása vasárnap történhet meg. Szijjártó Péter megerősítette azt az álláspontját, hogy a szocialista kormányok rossz gazdaságpolitikai döntései vezettek az államadósság drámai mértékű megnövekedéséhez, ezzel az előző kabinetek bűnt követtek el, amelynek következményeit minden magyar ember, család ma is viseli.

Szijjártó a felelősök között név szerint említette Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt kormányfőket. Szerinte az akkori pénzügyminiszterek felelőssége is megkerülhetetlen.



Az MSZP szerint ha valakit büntetőjogi felelősségre kellene vonni, az a mostani kormányfő lehetne.
A szocialisták közleményükben úgy fogalmaznak: Szijjártó Péter nyilatkozatából egyértelműen arra lehet következtetni, hogy "a miniszterelnök feltett szándéka a jelenlegi kormány hibáit és cselekvésképtelenségét, illetve eddigi intézkedéseinek sikertelenségét és eredménytelenségét másra, az előző kormányokra fogni". A szocialisták felszólították a miniszterelnök szóvivőjét, hogy "ne kísérletezzen a politikai és a jogi kategóriák összemosásával".
   
A közlemény szerint, ha valakit büntetőjogi felelősségre kellene vonni, az a mostani kormányfő lehetne. Mint fogalmaztak: Orbán Viktor "tudatosan rombolja le az elmúlt 20 év elért vívmányait úgy, hogy közben súlyos terheket ró a legkiszolgáltatottabbakra, növeli a szegények és gazdagok közti különbséget, társadalmi feszültséget szít, miközben fokozatosan építi le a demokratikus intézményrendszereket annak érdekében, hogy senki, sehol és semmilyen körülmények között ne tudjon az ő elképzeléseinek és intézkedéseinek gátat szabni, hogy a Fidesz akaratát akadálymentesen keresztül tudja vinni bármilyen fórumon, bármilyen intézményen".
 
Egy ország gazdaságpolitikájáról sehol a világon nem az igazságszolgáltatás mond ítéletet, hanem a választók – hangsúlyozza az MSZP közleménye.  - Reméljük, hogy marad még a demokrácia intézményrendszeréből annyi a következő választásokig, hogy a választók önálló akaratukból, szabadon, függetlenül és igazságos, arányos választási rendszerben maguk mondhassanak ítéletet a Fidesz-kormány tevékenységéről - reagált Szijjártó Péter bejelentésére a szocialista párt.

A Jobbik egyetért azzal a kormánypárti szándékkal, hogy a az államadósság növelése kapcsán lehetőség legyen a jogi következmények és felelősség megállapítására - mondta Z. Kárpát Dániel csütörtökön. Az ellenzéki párt szerint ugyanakkor nem csak az elmúlt kilenc évből nyolcra kell ezt megtenni, "hanem az Orbán-kormány felelősei is jussanak oda ahova valók. Azonnal be a cellába azokkal, akik felelősek azért, ami Magyarországgal történt."
A Jobbik szerint egyetemes felelősségre vonás kell, mert bár vannak eltérések a felelősség mértékében, de az elmúlt 21 év kormányai mind tehetnek az ország eladósodásáról

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!