Hírek

2011.06.25. 05:52

Politika, ügyvédek, Lázár

Elnézve a dolgokat, számomra ma már nem vitás, hogy a forradalmi hévtől fűtött Fidesz a sokat emlegetett, ám elég nyögvenyelősen haladó elszámoltatás (leszámolás?) érdekében nemhogy az „okvetetlenledő” ügyvédeket, de legszívesebben a bíróságokat is kiiktatná.

Stanga István

Hogy valaki bátornak és karakteresnek vagy pofátlannak és agresszívnek minősíti-e Lázár János különböző megnyilvánulásait, nézőpont, főleg pedig politikai hitvallás dolga, annyi azonban bizonyos, hogy a (fülke)forradalom győztes pártjának „kockáról kockára tollasodó” parlamenti frakcióvezetője az utóbbi időben rendre olyanokat mond, amik bizonyos körökben kiverik a biztosítékot. Mint történt az legutóbb, amikor a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet munkatársainál szakadt el a cérna annak a különös napirend előtti felszólalásnak a hallatán, ami a „Tisztaság és gyorsítás” címet viselte, s amelyben Hódmezővásárhely polgármestere egyebek mellett azt fejtegette, hogy azért szükéges kizárni az ügyvédeket a rendőrség által őrizetbe vett személyek első kihallgatásáról, merthogy a védők – idézem – „azon dolgoznak, hogy a politikusbűnözők megússzák”. No, már most, az imént említett szervezetek a nem épp szokványos (vagy mondjam inkább azt: nem igazán európai?) eszmefuttatás nyomán kiadott – szerintem egyfajta jogi gyorstalpalónak szánt – közleményükben a többi között arról igyekeznek felvilágosítani Lázárt, hogy az ügyvéd soha nem a bűnt, hanem a bűnöst, esetenként pedig a bűnösnek tartott ártatlant védi,  olyan embereket, akik a jogban többnyire járatlanok, és akikkel szemben  óriási állami apparátus (a nyomozó, valamint a vádhatóság) áll. Így hát – fogalmaz a közlemény – az igazságszolgáltatást korátsem az ügyvédektől kell megvédeni, hanem azoktól, akik tudatanságból avagy például politikai haszonszerzés érdekében elvennének egy létfontosságú garanciát, jelesül a védelemhez való jogot a büntetőeljárás alá vont személyektől.

Hát, ami ez utóbbi megjegyzést illeti, magam biztos vagyok abban, hogy sem a kormánypárt, sem a frakcióvezető esetében szó sincsen semmiféle tudatlanságról, politikai haszonszerzésről viszont annál inkább. Az ugyanis ma már aligha lehet vitás, hogy a forradalmi hévtől fűtött Fidesz az annyit  emlegetett – és finoman szólva is nyögvenyelősen haladó – elszámoltatás (politikai leszámolás?) érdekében nemhogy a szüntelenül „akadékoskodó” ügyvédeket, de legszívesebben még a bíróságokat is kiiktatná. Ami pedig  Lázár rendkívül szerencsétlen és még annál is butább felszólalását illeti..., nos, azzal nemcsak, sőt, nem elsősorban az a baj, hogy a méretes egóval megáldott avagy megvert frakcióvezető a „politikusbűnözők” kifejezéssel szemérmetlenül ellopta a Jobbik szóhasználatát (zárójelben jegyzem meg, mind több jel mutat arra, hogy a Fidesz célba vette a szélsőjobboldali párt szavazótáborát), mint inkább az, hogy a napirend előtti felszólalása – úgy, ahogy van – hatalmas baromság. Igen, baromság, mivel egy védencéért harcoló ügyvéd semmit mást nem csinál, mint – jobban vagy rosszabbul – végzi a feladatát. Pontosan úgy, mint az a sebész, aki olykor csecsemőt, máskor akadémikust, megint máskor viszont tolvajt, zsarolót vagy éppen irgalmat nem ismerő rablógyilkost operál. Persze, nagyon is tisztában van ezzel Lázár, csakhát hazánkban a küldetéstudatossággal párosuló politikai elvakultság a legtöbbször – mint most is – fölülírja a józan ész parancsát. Megjegyzem, hogy a frakcióvezető a T. Házban ilyeneket mondott, többek között azért is ostobaság, mert akár vele is előfordulhat, hogy politikusból politikusbűnözővé „avanzsál”. És akkor bizony neki is nagyon jól jön majd egy olyan ügyvéd, aki nemcsak érti, de teszi is a dolgát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!