Hírek

2011.06.26. 14:02

Járvány: elővigyázatossági ajánlások Nagy-Britanniában

Elővigyázatosságra intették a brit hatóságok a különböző csírafélék fogyasztóit, miután felmerült a gyanú, hogy a Dél-Franciaországban észlelt, kólibaktérium okozta hasmenéses megbetegedések esetleg brit eredetű élelmiszerekhez köthetők.

Forrás: MTI


A feltételezés francia részről hangzott el, azután, hogy a németországi járványéhoz hasonló súlyos hasmenéses tünetekkel tíz felnőtt betegedett meg a minap Bordeaux környékén.

A francia hatóságok azt gyanítják - jóllehet erre bizonyíték még nincs -, hogy a fertőzések a kelet-angliai Ipswich városában működő, Thompson and Morgan nevű cég növényi csíráival lehetnek összefüggésben.

Az 1855-ben alapított Thompson and Morgan - a legnagyobb, dísz- és haszonnövény-magvak és csírák termesztésére szakosodott brit cég - szombaton közleményben tudatta, hogy több ezernyi csomaggal értékesített a szóban forgó termékcsoportból, és sehonnan nem kapott jelzéseket egészségügyi problémákról.

A franciaországi betegek közül többen állítólag olyan salátafélékből ettek, amelyeket a brit cég által szállított magvakból csíráztattak.

A Thompson and Morgan közleménye szerint azonban "nagyon valószínűtlen", hogy maguk a  magvak ilyen betegséget okozhatnak.

A brit élelmiszer-szabványügyi hatóság (FSA) mindazonáltal szombat este hivatalos közleményben intette óvatosságra a brit fogyasztókat, azt javasolva, hogy az általában frissen fogyasztott különböző csíraféléket felhasználás előtt minden esetben alaposan főzzék, párolják át, és semmiképpen se egyenek ilyen növényi étkeket nyersen.

Az FSA a közleményben hangsúlyozza, hogy a franciaországi kólimegbetegedések vizsgálata "lehetséges kapcsolatot" tárt fel a fertőzések és "egy brit cég" által szállított csíramagvak között. A hatóság szerint ugyanakkor Nagy-Britanniában eddig nem észleltek olyan ételmérgezéses eseteket, amelyek a franciaországi esetekhez lennének köthetők.

Az FSA felhívásában mindazonáltal szerepel az is, hogy a magvak csíráztatásához használt eszközöket használat után alaposan meg kell tisztítani, és minden esetben kezet is kell mosniuk azoknak, akik ültetésre vagy csíráztatásra szánt magvakkal foglalkoznak.

A mostani franciaországi fertőzések észlelése előtt néhány héttel kitört súlyos németországi hasmenésjárvány kórokozója hét megbetegedést okozott Nagy-Britanniában, de a fertőzöttek mindegyike előzőleg Németországban járt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!