Hírek

2011.06.08. 11:40

Hazaárulással vádolják a romániai magyar EP-képviselőket

Feljelentettek három magyar európai parlamenti képviselőt a román legfelsőbb bíróság ügyészségén, amiért azok támogatták Székelyföld brüsszeli képviseletének megnyitását.

MTI

A romániai magyar sajtó az erről szóló híradásról beszámolva azt írja: a Facias szerint Tőkés László, Sógor Csaba és Winkler Gyula tette az "alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekedetnek, illetve összeesküvésnek" minősül. A Facias rámutat: az eddigi európai uniós gyakorlat szerint csak a tagállamokban elismert területi egységek nyithatnak lobbiirodát Brüsszelben annak érdekében, hogy európai szinten népszerűsítsék érdekeiket.
   
"Mivel a Székelyföldet, amely Hargita, Kovászna és Maros megyéből áll, a román hatóságok nem ismerik el, mesterséges, helyi szinten el nem ismert csoportosulásról lévén szó, egyértelmű a kezdeményezés törvénytelensége és alkotmányellenessége" – állítja a Facias.

Egyúttal azt is felrója, hogy az irodát a Magyar Régiók Házában nyitották meg, így az – szerinte – nem gazdasági, hanem etnikai alapon működik. A szervezet szintén kifogásolja, hogy június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján Csíkszeredában olyan megemlékezést szerveztek, amelyen elhangzott: Székelyföld nem Románia.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!